Pagi semalam ada sesuatu yang menarik berlaku di Maahad Tahfiz. Siswa-siswi mengadakan pilihanraya bagi memilih 6 pemegang jawatan dalam Persatuan Pelajar Maahad Tahfiz al-Quran Negeri Sabah (PERMATA). Menurut pemerhatian saya, siswa siswi semester 6 bertindak sebagai SPR kerana ini adalah semester terakhir mereka yang akan tamat pada mac akan datang. Terdahulu, pada malam sebelumnya diumumkan senarai pencalonan setiap jawatan.

Siswa siswi tidaklah ramai, hampir 30 orang termasuk semester 6 yang ada. Menariknya semua warga Maahad termasuk pensyarah dan kakitangan bukan mengajar juga diberi peluang memilih. Saya kurang maklum, semester 6 ada mengundi atau tidak. Saya difahamkan ada pertandingan dua penjuru untuk setiap jawatan yang dicalonkan. Yang Dipertua, Timbalan YDP, Setiausaha, Timbalan Setiausaha, Bendahari dan Timbalan Bendahari.

Pertandingan berlaku dalam suasana ceria dan tenang. Kelas berjalan seperti biasa pada pagi khamis, sehingga saya dipelawa agar turut mengundi di tempat yang sudah disediakan. Tempoh masanya sebentar sahaja, tidak sampai setengah jam kerana jumlah warga kami yang sedikit. Biarpun sedikit, saya meraikan dan mengalu-alukan kesungguhan mereka mengadakan pilihanraya walaupun kecil-kecilan.

Pemilihan pimpinan mengajar mereka hidup berorganisasi, erti jamaah, kepimpinan, ketaatan walaupun dalam kelompok yang sedikit sebelum mereka berada dalam masyarakat masing-masing suatu hari nanti. Ia juga mengajar tentang amali/praktikal memilih pimpinan sesama mereka. Walaupun mereka akrab, mereka mesti jujur terhadap teman-teman yang lebih berkualiti untuk diangkat sebagai ketua dan sebagainya.

Tahniah kepada mereka yang dipilih oleh majoriti pengundi terutama anakanda  Khairul Anuar dan pasukan barunya. Nasihat saya agar mereka melaksanakan amanah ini dengan bersungguh-sungguh dan bergerak secara organisasi atau secara berjamaah. Dengan meyakini bahawa semua ‘pesaing’ mereka dalam pertandingan semalam adalah berkualiti semuanya, maka sewajarnya dilantik memegang unit-unit tertentu, apatah lagi dunia maahad ini kecil saja.