Payah juga hendak mencari sudut yang ‘cantik’ untuk merakam foto Surau Nurul Islam di Hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu ketika saya hendak singgah solat sabtu lepas. Mungkin lebih lawa kalau ambil dari arah jalanraya, kerana dari sudut foto yang saya rakam di atas, rupa surau sedikit tertutup dengan atap serambi dan pokok di sekitarnya. Barangkali itu juga sebab ada pesakit atau warisnya yang tidak biasa dengan hospital ini, tidak bertemu dengan lokasi surau kalau tidak bertanya.

Sebenarnya lama juga saya sudah tidak singgah ke surau ini. Yalah, macamlah pula saya hari-hari ke hospital, kerana pernah satu masa dulu menjaga dan berziarah beberapa ahli keluarga yang ditahan di wad ini, maka surau yang ada tidaklah asing. Rupanya ada sedikit perkembangan tentang surau ini. Mata saya lebih segar melihatnya kerana lebih kemas dan kemudahan yang lebih baik. Kalau dicampur ruang lelaki dan perempuan, surau ini boleh memuatkan tidak kurang 60 orang dalam satu-satu masa.

Tentang surau ini, saya teringat kisah seorang doktor baru perempuan yang baru dihantar ke Sabah. Tiada saudara mara, tiada kenderaan dan tidak punya banyak kenalan. Katanya surau ini antara tempat bermalamnya apabila bertugas sebelah malam dan bersambung ke sebelah pagi. Itupun kalau tidak ditegur oleh pakcik sekuriti atau mereka yang bertanggungjawab terhadap keselamatan surau ini. Apa pun, tidak pula saya tahu peraturan kerja seorang doktor.

Cadangan saya, pihak pengurusan hospital hendaklah memperbanyakkan beberapa premis surau memandangkan kawasan hospital yang agak luas. Di kawasan wad perubatan c di bukit sana, saya dapati surau terlalu kecil yang boleh muat sekadar 3-4 orang sahaja, kerana sudah dibelah dua untuk ruang solat muslimat pula. Sementara untuk di bangunan yang sedang dibina ini, saya berharap ada surau yang lebih selesa dan sesuai.