Selain menziarahi gelandangan lama dan baru, kami turut masih mencari Buchui dan Bibi, adik beradik yang bergelandangan berdekatan KFC Bandaran Berjaya tempohari. Adakalanya kami bertemu dengan mereka, dan adakalanya langsung tidak. Beberapa malam lepas kami nampak Buchui dan Bibi, bersama mereka seorang lagi kanak-kanak, saya difahamkan abang mereka. (Saya lupa namanya).

Barangkali terkejut dengan kedatangan kami yang lebih ramai kali ini, pada mulanya mereka melarikan diri. Apabila saya memanggil Buchui dan Bibi dan mereka nampak saya, mereka berhenti. Dia melihat saya : “Oh, ini pakcik hari tu!” Kata Buchui. Nampaknya malam itu mereka belum makan lagi. Kebetulan kami ada 3 bungkus makanan lagi. Cukuplah untuk mereka 3 beradik.

Baru saya mereka menerima 3 bungkus makanan itu, tiba-tiba saja muncul seorang wanita cantik dan seksi menghulur sekotak KFC berisi enam ketul ayam yang besar-besar. Wah, rezeki mereka. Saya kira mungkin wanita itu dahulu yang nampak 3 beradik ini dan kemudian masuk untuk membeli KFC di dalam. Kami sampai kemudian tapi sebelum wanita berkenaan keluar, kami terlebih dahulu memberikan makanan kepada 3 beradik ini. Seronok melihat anak-anak ini makan dengan berselera sekali.

Jelas sekali, soal berkebajikan melampaui batas agama dan perkauman. Zahir kami melihat perempuan seksi tadinya bukan beragama Islam, tetapi begitulah keadaannya manusia yang mempunyai perasaan biasanya cenderung untuk melakukan kebaikan kepada orang lain. Ketika itu saya teringat kisah-kisah yang Nabi SAW ceritakan tentang seorang perempuan pelacur yang diampunkan oleh Allah kerana memberi minuman kepada seekor anjing yang kehausan. Begitu juga kisah seorang yang dimasukkan ke dalam neraka kerana menyiksa kucing. Sungguh Allah Maha Adil.

Walaupun dalam Islam kebaikan seseorang yang bukan Islam tidak dinilai pada hari kiamat, kerana kebaikan mesti atas nilai iman dan taqwa kepada Allah, tetapi atas kita menghormati dan meraikan kebaikannya di dunia. Lebih utama, doakan mereka mendapat hidayah iman dan islam, agar kebaikan mereka bernilai di sisi Allah SWT.

Yang ingin menyumbang, sila maklumkan kepada saya melalui facebook.