Pengetua, tenaga pensyarah dan kakitangan bukan mengajar

Foto-foto ini kami rakamkan akhir minggu lepas kerana kebetulan pengetua dan beberapa pensyarah Maahad akan menyertai satu bengkel pendidikan JHEAINS di Tawau selama 2 hari. Jadi sebagai salah satu bentuk laporan, kami yang sedikit ini mengambil kesempatan untuk merakamkan kenangan bersama. Kiranya saya beruntung juga kerana baru saja menyertai institusi Maahad Tahfiz seminggu lalu.

Di maahad ini ada 30 siswa siswi semuanya, merangkumi semester 2, 4 dan 6. Siswa 17 orang dan bakinya adalah siswi. Sebelum saya masuk ke sini, saya dimaklumkan dua siswi mengambil keputusan untuk berhenti tanpa sebab yang saya ketahui. Jadi sebenarnya inilah antara musim maahad ini mempunyai pelajar siswa siswi yang paling ramai. Sebab pada zaman sebelum ini sejak zaman kami tidak pernah mencapai jumlah 30 orang, dan saya berkeyakinan ia akan terus bertambah pada pengambilan siswa siswi pada tahun hadapan.

Di kalangan tenaga pensyarah yang ada, mereka bukanlah asing dengan saya sendiri sebelum saya berpindah ke sini. Ustaz Haji Azlan Bakri adalah senior di SMAN Toh Puan Hajah Rahmah dan di Mesir, bahkan kami pernah serumah di Kaherah sementara Ustazah Mahliana Mohammad juga pernah seangkatan di Mesir walaupun tidak berapa akrab. Ustazah Dayang Masni adalah tenaga lama di sini dan beliau masuk mengajar apabila kumpulan kami keluar tamat belajar.

Puan Hiryanti, pengetua ketika ini adalah kumpulan yang sama apabila kami menyertai perkhidmatan awam khususnya JHEAINS beberapa tahun lalu. Ustazah Sahiful dan Ustaz Suhaidi adalah alumni pelajar di sini dan kini kembali mencurah khidmat bakti di sini. Suhaidi sendiri baru beberapa minggu kembali ke Sabah setelah 3 tahun berada di Maahad Qiraat al-Azhar Mesir. Kakitangan bukan mengajar pula sudah saya kenali dan biasa kerana mereka sudah lama berkhidmat dengan JHEAINS.

Maahad Tahfiz al-Quran Negeri Sabah ini, meski kuantitinya sedikit adalah satu institusi yang penting dalam JHEAINS. Ia institusi pendidikan tertinggi yang JHEAINS miliki setakat ini. Saya sangat bersyukur dapat ke sini dan mudah-mudahan dapat membantu khususnya dalam soal hafazan al-Quran mereka. Walaupun sudah kenal lama dengan para pensyarah, buat masa ini saya mengambil sikap memberi tumpuan kepada akademik khususnya hafazan al-Quran dan kembali mengenal hati budi teman-teman sejawat dan para pelajar saya.

Semester 6

Semester 4

Semester 2