Sumber foto : Facebook Anak Bulan Moden

Foto ini dirakamkan dalam kejadian ribut berdekatan Pantai Pancur Hitam, hanya beberapa kilometer dari rumah kami di kampung, sekitar 14km dari pusat bandar Labuan sekitar jam 3.45 petang pada 8 November 2011, selasa lepas. Mohon dijauhkan bala bencana ke atas pulau ini dan penduduknya. Mohon Allah SWT memberikan hidayah kepada penduduk di sini agar membenci maksiat yang semakin berleluasa, kelab malam, premis urut, arak dan hiburan yang bermacam-macam.

Ia sebahagian daripada tanda-tanda kekuasaan Allah SWT, hanya entah manusia mahu sedar atau tidak. Dalam satu ayat Allah SWT menyatakan zahirnya kerosakan di daratan dan lautan gara-gara tangan manusia.. Ternyata Allah SWT masih mengasihi penduduk pulau ini. Justeru dekatkan diri ke rumah Allah, program-program yang mendatangkan kasih sayang Allah SWT. Untuk peristiwa ini, saya rakamkan turutan ayat al-Quran dari surah al-A’raf :

96. Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi; tetapi mereka mendustakan (Rasul kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.

97. Patutkah penduduk negeri negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada malam hari, semasa mereka sedang tidur?

98. Atau patutkah penduduk negeri negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada siang hari, semasa mereka sedang leka bermain-main?

99. Patutkah mereka (bersukaria) sehingga mereka merasa aman akan rancangan buruk (balasan azab) yang diatur oleh Allah? Kerana sebenarnya tidak ada yang merasa aman dari rancangan buruk (balasan azab) yang diatur oleh Allah itu melainkan orang-orang yang rugi.

100. Adakah (yang demikian itu tersembunyi dan) tidak jelas kepada orang-orang yang mewarisi negeri itu sesudah penduduknya (hilang lenyap kerana ditimpa bencana), bahawa kalau Kami kehendaki tentulah Kami akan menimpakan mereka pula dengan azab disebabkan dosa-dosa mereka, dan Kami meteraikan di atas hati mereka sehingga mereka tidak dapat mendengar (nasihat-nasihat pengajaran)?