Saya ingin bercerita tentang kisah yang berlaku lebih seminggu lalu. Akhir Oktober.

Suatu pagi saya keluar dari rumah, memandu ke arah Putatan. Sehingga di persimpangan ini, (foto atas) dekat kampung Dumpil Putatan, sedang kereta saya bergerak, beberapa kereta dari arah bertentangan pula membuat pusingan-u. Memang jalan di hadapan saya agak lengang dan tiada kenderaan lain di hadapan saya. Perlu maklum, di sini ada lampu trafik untuk kenderaan jalan terus, bagi memudahkan kenderaan dari arah hadapan membuat pusingan-u.

Satu masalah yang berlaku, apabila jalan lengang, ada pemandu kenderaan dari arah bertentangan mungkin beranggapan bahawa laluan jalan hala berhadapan mereka sedang lampu merah. Rasanya itulah tanggapan saya, apabila sebuah bas mini dari arah hadapan saya membuat pusingan-u sedangkan kereta saya terlalu hampir dengan bas tersebut. Boleh jadi dia suka-suka u-turn kerana saya akan berhenti dengan sangkaan lampu trafik sedang berwarna merah.

Mujurlah kelajuan kereta saya agak sederhana, dan saya menekan brek mengejut menyebabkan habis barang di kereta berjatuhan. Sudahlah saya baru kemalangan 3 bulan sebelum itu dengan situasi yang sama, kali ini hampir-hampir berlaku lagi. Hasilnya menyebabkan saya sedikit trauma dan terganggu setiap kali ‘melimpasi’ jalan seumpama begitu. Pihak berkenaan, tolonglah fikirkan sesuatu. Saya rasa bukan saya seorang yang pernah terkena situasi sebegini.