Saya dipindahkan ke sini.

Mengejutkan.

Saya dimaklumkan petang tadi surat pertukaran beberapa orang pegawai JHEAINS dan nama saya terkandung di dalamnya. Surat itu, arahan pertukaran nama yang terlibat adalah bersifat serta merta. Walaubagaimanapun, berdasarkan amalan biasa, surat melapor diri ke tempat baru akan dikemukakan dalam masa terdekat, hanya tarikh mula bertugas akan dibincangkan kemudian.

Ketua saya juga terkejut dengan perpindahan saya. Maklumlah, bilik saya bersebelahan dengannya dan saya salah seorang teman bualnya khususnya berkenaan isu-isu dakwah dan isu semasa. Jujurnya saya tidak ada memohon secara rasmi dan bersurat walaupun saya pernah menulisnya. Hanya pernah meluahkan isi hati melalui pertemuan saya dengan Timbalan Pengarah Hal Ehwal Islam, itu pun rasanya sudah lebih setahun lalu. Alhamdulillah, beliau memahami dan saya meyakini beliau amat berperanan.

Orang pertama saya maklumkan ialah isteri saya. Dan masih ramai rakan-rakan belum mengetahui pertukaran itu. Allah SWT maqbulkan doa saya sejak Mac 2010, ketika kami menunaikan umrah. Saya panjatkan doa ketika tawaf, di hadapan maqam ibrahim, di multazam, hijir ismail, di raudhah bahkan sesudah pulang ke tanahair. Sedikitpun saya tidak benci bahagian saya bertugas sekarang, kerana saya mempunyai ketua dan rakan-rakan sepejabat yang baik dan memahami.

Hanya di tempat baru ini memang sudah lama saya impikan, demi al-Quran yang berada di dalam hati saya. Atas kelemahan diri, saya memerlukan suasana dan lokasi yang kondusif untuk menjaga al-Quran ini. Insya Allah saya akan melapor diri minggu hadapan kepada puan pengetua di sana. Bila mula bertugas, akan dibincangkan nanti. Semoga Allah memudahkan urusan dan memberikan yang terbaik untuk saya dan kita semua.