Alhamdulillah, siang tadi saya mengiringi bos, Ustaz Musally Moksin menyertai mesyuarat perhubungan bersama agensi-agensi yang berkaitan di bawah Akta Mesin Cetak 1984 (P) 1987 & Akta Percetakan Teks al-Quran (APTQ) 1986 (P) 1998 anjuran Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks al-Quran Kementerian Dalam Negeri, Negeri Sabah. Turut hadir ialah Encik Abdul Aziz Mohd Nor, Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan & Teks al-Quran, KDN Putrajaya yang telah saya kenali lebih awal sebelum ini melalui mesyuarat Lajnah Tashih al-Quran.

Antara yang dibincangkan ialah pemeriksaan dan operasi bersepadu pihak KDN dengan PDRM, KDRM, DBKK, JAKIM dan JHEAINS. Menyuarat juga dimaklumkan secara ringkas tentang kewujudan Lajnah Tashih al-Quran, cara al-Quran disemak dan kehadiran saya juga selain mewakili JHEAINS juga diwarwarkan sebagai ahli lajnah tashih dari Sabah. Bagi pihak JHEAINS, memang pernah beberapa kali kami menyertai operasi bersama khususnya meninjau premis-premis buku khasnya yang menjual buku-buku yang dilarang dipasarkan.

Melalui pertemuan itu juga saya dapat mengetahui prosedur keselamatan yang ketat di Lapangan Terbang (seperti di LTA Kota Kinabalu) dan ia  turut dibincangkan agar memudahkan pegawai penguatkuasa Bahagian PQ Sabah melakukan tugas masing-masing di bahagian dalam.  Berdasarkan apa yang dimaklumkan dan diedarkan pagi itu, saya persilakan saudara-saudara melayari web KDN berikut untuk mengetahui garis panduan penerbitan, contohnya berkaitan foto dan iklan, iklan yang berkait dengan tembakau, iklan ubat, iklan talian 600, liputan perbicaraan kes jenayah dan pembunuhan akhbar tempatan, dan juga garis panduan penerbitan yang dikeluarkan oleh JAKIM.

Lihat di sini : http://www.moha.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=102&lang=ms

GARIS PANDUAN PENERBITAN JAKIM

Kriteria-Kriteria Utama Dalam Menentukan Kedudukan Bahan-Bahan Penerbitan Berunsur Islam :

  • Tidak Mengandungi Perkara-perkara Yang Menyentuh Kesucian Islam.
  • Tidak Mempropagandakan Akidah, Hukum dan Ajaran Yang Bercanggah Dengan Mazhab Ahli Sunnah Wal-Jamaah.
  • Tidak Mempersendakan Dan Mempersoalkan Kewibawaan Sumber-sumber Hukum Islam Yang Utama Iaitu Al-Quran, Sunnah, Ijma’ dan Qias.
  • Tidak Bercanggah Dengan Pegangan Mazhab Ahli Sunah Wal-Jamaah.
  • Tidak Bertentangan Dengan Fatwa Atau Pendapat Jumhur Ulama’.
  • Tidak Mengandungi Unsur-unsur Israiliat, Khurafat Dan Kebudayaan Karut.
  • Tidak Menimbulkan Keraguan Dan Kegelisahan Awam.
  • Tidak Mengandungi Penulisan Ayat-ayat Al-Quran Dengan Tulisan Selain Daripada Bahasa Arab.
  • Tidak Menyalahi Fakta-Fakta Sejarah.
  • Tidak Mengilustrasikan Gambar-gambar Para Nabi, Sahabat Yang Empat, Malaikat Serta Memperwatakkan Gambar-gambar Tersebut.