Foto di atas ialah anak kedua saya – Hana Sumayyah dan Najihah – anak kedua kepada Allahyarham Ustaz Haji Nahar Mantamin dan Kak Norsidah, yang kami sekeluarga ziarahi pada malam minggu lalu di Kg Likas. Ingatan kami kepada Allahyarham sekeluarga tidak berkurang walaupun jarang berziarah kerana hambatan urusan dunia.

Ziarah kami sekitar sejam, dan bercerita banyak hal. Kenangan terhadap Allahyarham, cabaran setelah ketiadaan ketua keluarga, masa depan anak-anak, perancangan keluarga, dan pelbagai cerita lain yang menggamit kenangan bersama. Saya pohon sahabat-sahabat bersama keluarga masing-masing berziarah dan bersilaturrahim di rumah Kak Norsidah. Saya kira beliau memerlukan dukungan kita semua terutama perkongsian semangat dan perasaan.

Untuk makluman, anak sulung Nashraf Ideen kini sedang menyambung pengajian dalam bidang tahfiz di Darul Quran, sementara Najihah dan Ahmad Naufal berada di PASTI al-Amal Kg Likas.   Sambil membaca artikel ini, harap mensedekahkan al-Fatihah kepada Allahyarham Ustaz Haji Nahar.