Tahniah kepada kedua pengantin Ustaz Thowiil Di Babus Salam dan Cikgu Nurul Husna @ Ann yang selamat melangsungkan perkahwinan mereka sabtu lalu di Taman Tuaran Impian, berdekatan Taman Telipok Ria.

Saya difahamkan beberapa slot walimah diadakan sejak majlis pernikahan sebelah siang sehingga ke malam. Sementara saya hanya hadir sebentar bersama keluarga pada waktu malam sekitar setengah jam saja kerana ada komitmen lain. Untuk rekod, Cikgu Ann pernah berkhidmat seketika sebagai guru PASTI al-Fathonah Taman Union 2 tahun lalu dan menjadi guru kepada anak-anak kami.

Sebulan lebih lalu, Cikgu Ann menempah saya agar menyampaikan tazkirah pada majlis resepsi mereka, dan saya persetujui tanpa banyak soal. Hanya pada majlis itu sebenarnya kurang sesuai dengan sesi tazkirah dengan suasana bising tetamu, dan dalam masa yang sama mereka sibuk bersalaman dan mengucap tahniah kepada pengantin di pelaminan mereka di pentas dewan dan kemudian lalu lalang di hadapan saya yang kononnya sedang bertazkirah.

Apapun mengadakan tazkirah itu satu percubaan yang baik, dan ia menjadi cabaran buat saya sendiri. Tahniah kepada pengantin dan keluarga, terima kasih atas undangan.