Kami mengambil masa sekitar 17 bulan bersama-sama sebelum sahabat baru saya Abdul Hadi Abdul Karim yang berasal dari Kg Kelanahan Papar, dapat mengkhatamkan al-Quran di hadapan saya. Bermula mac 2010 dan akhirnya khatam dalam bulan Ramadhan pada 25hb lepas.

Sdr Abdul Hadi dalam tempoh itu banyak memudahkan saya. Orangnya mudah dirunding dan bagus bacaannya. Sudah tentu saya merasakan beliau mempunyai asas yang baik ketika zaman kanak-kanak dan remaja. Kami bertalaqqi dan bermusyafahah di beberapa lokasi. Pernah di pejabat SPANS, di bilik pejabat saya dan dalam Ramadhan (2 kali) diadakan di Masjid Negeri Sabah selepas tazkirah zuhur.

Tidak banyak kesalahan dilakukan dalam tilawahnya dan kami tidak terlalu kerap bertemu kerana halangan tugas masing-masing. Apabila lapang, kami bertemu hampir setiap hari dan Abdul Hadi membaca dalam bilangan mukasurat yang pernah mencapai lebih sejuzu’ beberapa kali. Tetapi ketika kami sama-sama berhalangan, kadang-kadang sampai sebulan lebih tidak bertemu.

Ketika khatam tempohari, saya pinta dia sendiri membacanya supaya dia boleh memimpin masyarakatnya khususnya di kampung. Semoga beliau terus istiqamah dalam tilawah al-Quran dan berguru pula dengan orang lain seterusnya menurunkan ilmunya kepada mereka yang memerlukan. Semoga persahabatan terus terjalin dan keberkatan al-Quran subur dalam kehidupannya sekeluarga.