Beberapa tahun bertugas dalam pentadbiran Masjid Negeri Sabah dan bergelumang dalam Syukbah Dakwah Masjid Negeri Sabah, menjadikan hubungan dengan warga kerja Masjid Negeri amat akrab sekali. Kami mengetahui kehidupan mereka (kalaupun tidak keseluruhan), kesusahan hidup dan sebagainya kerana kebanyakan mereka pernah saya ziarahi di rumah-rumah mereka.

Saya berbincang dengan Ustaz Haji Muchlish agar sedikit peruntukan diberikan dengan sumbangan sekampit beras turut disampaikan kepada mereka sekitar 35 orang. Ia juga sebagai tanda penghargaan atas kerjasama semua warga MNS terhadap aktiviti Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM) yang banyak diadakan di sini. Alhamdulillah, majlis ringkas dengan sesi tazkriah oleh Ustaz Muchlish sendiri dan penyampaian sumbangan kepada yang terlibat. Majlis turut dihadiri oleh Ybhg Imam Besar Ustaz Haji Ibrahim Kisab dan Setiausaha JK Induk MNS Awang Ibrahim.

Tahniah juga kepada warga MNS (di bawah JK Induk) yang menerima saguhati RM500 sempena hari raya baru-baru ini. Semoga sumbangan ini serba sedikit dapat meringankan beban kehidupan mereka. Insya Allah hari raya kita bertemu dan berziarah.