Saya yakin pemergiannya membawa nama yang harum. Meski saya tidak mengenali beliau, (mungkin pernah bertemu sekali dua) daripada cerita sahabat-sahabat yang mengenali rapat dengannya beliau adalah orang yang berada di medan perjuangan menurut kemampuannya sendiri, memasarkan PAS ke dalam masyarakat melalui jualan harakah ke hulu ke hilir dan menjadi naqib dalam usrah sejak beliau berada di Keningau lagi.

Allahyarham Cikgu Rumaizi Mohammad (45 tahun) yang kembali kerahmatullah pada jam 1 pagi pada 2 Ogos di Tuaran, saat umat Islam baru sehari berpuasa Ramadhan 1432, khabarnya mengalami barah usus yang mencengkam pada saat-saat akhir kehidupannya. Beliau berasal dari Terengganu dan datang ke Sabah sejak 1989. Pada awal 1990an, beliau antara teraju dalam Pemuda Negeri Sabah sementara isterinya juga seorang aktivis muslimat. Alhamdulillah pemergiannya diziarahi dan diiringi oleh ramai umat Islam, baik daripada pendukung gerakan Islam, para guru jabatan pelajaran dan masyarakat kampung.

Sekalung al-Fatihah buat beliau dan semoga isteri dan anak-anak beliau seramai 5 orang bersabar dengan ujian Allah SWT ini. Insya Allah kebaikan yang dilakukan sepanjang hayatnya menjadi amal jariah yang akan dituai di hadapan Allah SWT kelak. Saya ada mencadangkan agar sahabat-sahabat rapat beliau membuat artikel berkenaan kehidupan dan perjuangan beliau untuk tatapan dan teladan generasi kini dan akan datang.