Orang kata, perkara yang baik patut diikut. Saya mengikuti perkembangan dan pergerakan beberapa kumpulan dan NGO berkenaan bentuk-bentuk pengisian khususnya dalam bulan Ramadhan. Kempen sekampit beras ini antara program menarik yang ingin kami gerak dan kembangkan di sini bersama sahabat-sahabat yang lain.

Ramadhan ini, Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM) Sabah dibantu oleh ramai individu prihatin melancarkan program kempen sekampit beras (5kg) yang kemudiannya akan diagihkan kepada golongan memerlukan. Untuk kempen kali ini, jika diizinkan Allah dan mencapai sasaran jumlah kampit yang diharapkan, kami berhasrat untuk mengedarkan beras-beras berkenaan di sekitar Putatan, Sepanggar, Beaufort, Sipitang, Kota Belud dan Pitas. Insya Allah pada tahun akan datang, jika ada rezeki kita boleh luaskan ke daerah-daerah yang lain pula.

Bagi yang berminat, sumbangan boleh disampaikan terus ke Masjid Negeri Sabah dan Surau Riyadhus Solihin Taman Austral sebagai lokasi pengumpulan beras berkenaan. Untuk memudahkan kerja pengagihan, kami mengutamakan dan menggalakkan peserta yang berminat agar terus membeli sekurang-kurangnya sekampit beras. Walaubagaimanapun kami menerima jika ada pihak yang memberi dalam bentuk wang. Penama-penama berikut boleh dihubungi untuk proses penghantaran beras, pertanyaan dan maklumat lanjut :

Tuan Haji Mohd Pozi Awang : 019-8025254 (Lembaga Koko Malaysia @ Setiausaha JK Surau Riyadhus Solihin Taman Austral @ Setiausaha Syukbah Dakwah Masjid Negeri Sabah);  Ustaz Mohamad Suaid : 019-8121621 (Timbalan Pengerusi JK Surau Riyadhus Solihin @ Ahli PUM Sabah);  Mohd Shakir Mohd Nawi : 019-9251289 (Wakil di Petronas KK); Dr Aliakbar Gulasan : 013-8715971; (UMS @ Setiausaha Kerja PUM Sabah); Md Arash Abdul Ghani : 019-5397287 (Sukarelawan Syukbah Dakwah).

Selain penama di atas, segala pertanyaan juga boleh disalurkan melalui blog Abu Nuha Corner dan FB Abu Nuha. Kami juga mengalu-alukan sebarang usaha untuk memanjangkan hebahan  ini kepada kenalan, keluarga, jiran tetangga, jamaah masjid/surau atau rakan sepejabat masing-masing. Sumbangan boleh diserahkan pada bila-bila masa sebelum 20 Ogos 2011. Sumbangan beras yang diterima akan disampaikan kepada sasaran sedikit demi sedikit khususnya pada hujung minggu.