Terima kasih video klip yang diusahakan oleh Sdr Azman Talib.

Malam tadi kami berkumpul di rumah Kak Norsidah dan anak-anaknya untuk membacakan yasin, tahlil dan doa, memperingati setahun pemergian Allahyarham Ustaz Haji Nahar Haji Mantamin, mantan Imam Besar Masjid Negeri Sabah. Untuk rekod beliau juga adalah pemegang jawatan YDP PAS Sepanggar dan sebelum itu pernah diamanahkan sebagai Ketua Dewan Ulama’ PAS Negeri Sabah.

Kalau tidak salah, saya pertama kali menemuinya di bumi Makkah al-Mukarramah ketika kami sama-sama menunaikan fardhu haji pada tahun 2002. Saya bersama rakan-rakan Sabahan seramai 18 orang dari Mesir merentas Laut Merah melayari sebuah kapal besar selama 2 hari 2 malam. Bertemu dengan Allahyarham Ustaz Nahar ketika itu yang juga membawa serombongan jamaah haji dari Sabah. Barangkali itulah detik pertama yang saya ingat, kami bertegur sapa di luar Masjidil Haram, walaupun mungkin ada pertemuan sebelum itu yang saya tidak ingati.

Persahabatan itu berlanjutan apatah lagi kami sama-sama dalam seusrah sejak akhir tahun 2004 atau awal tahun 2005 yang mengumpulkan ramai rakan-rakan lain. Perbincangan kami banyak tertumpu dalam membincangkan hadith-hadith Rasulullah SAW dan tafsir al-Quran yang ketika itu pada awalnya naqib yang diamanahkan ialah Ustaz Haji Abdullah Din (kini berhijrah ke Kedah). Tempoh awal itu ada cadangan menjadikan Ustaz Nahar sebagai naqib tetapi kehadiran beliau sendiri tenggelam timbul barangkali kesibukan beliau dalam memenuhi undangan ceramah dan kuliah di pelbagai tempat. Namun sesekali bila berkelapangan, beliau turut hadir bersama-sama.

Kami bertambah akrab apabila beliau ditugaskan di Masjid Negeri Sabah sebagai imam besar sementara saya penolongnya. Saya sememangnya sudah ditugaskan di situ lebih awal sejak akhir 2004 sebelum menyertai perkhidmatan awam negeri dan Ustaz Nahar mula bertugas kalau tidak salah pada bulan mac tahun 2006. Saya sempat bersama-samanya membantu urusan pentadbiran dan aktiviti dakwah secara aktif sekitar 8 bulan sebelum saya dipindahkan ke Istana Negeri.

Meski saya sudah bertugas di Istana Negeri, saya turut menyumbang tenaga di dalam Syukbah Dakwah Masjid Negeri dan beliau sangat agresif dalam menganjurkan aktiviti bersama rakan-rakan di luar yang banyak membantu. Saya teringat projek ceramah bulanan cadangan beliau, mengundang penceramah dan pendakwah terkenal untuk program pengimarahan masjid negeri. Antara tokoh yang pernah diundang ialah Ustaz Zulkifli Ismail (Melaka), Shaikh Nuruddin Marbu al-Banjari, Dr Azhar Yaakob (KL), Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman, Dr Jamnul Azhar Mulkan, Tan Sri Harussani Zakaria dan ramai lagi.

Aktiviti Masjid Negeri juga merentasi sempadan dan kawasan masjid. Banyak aktiviti kebajikan dan dakwah anjuran bersama masjid dan ngo lain seperti Yayasan Amal dan Persatuan Ulama diadakan. Masjid Negeri membuka ruang kepada umat Islam menghulurkan sumbangan duit, beras, pakaian untuk mangsa-mangsa kebakaran di Sembulan dan Inanam, mangsa tanah runtuh di Sepanggar dan lain-lain. Aktiviti mingguan ziarah pesakit hospital Queen Elizabeth juga bermula dari Masjid Negeri. Kebanyakannya beliau sendiri turut serta dalam program ini.

Saya terkenang keberkatan program pengimarahan masjid, apabila melihat meskipun program banyak diatur dan memerlukan bajet yang tidak sedikit, nampaknya sumbangan umat Islam khususnya jamaah masjid semakin bertambah. Duit keluar pun banyak dan duit masuk lebih banyak berbanding sebelumnya. Keakraban beliau selaku imam besar dengan seluruh JK Masjid khususnya Ybhg Pengerusi Datuk Haji Ismail Awang Besar tidak dapat dinafikan lagi. Demikian juga persahabatan beliau dengan Ustaz Haji Muchlish, keakraban dengan Tuan Haji Khairan terbukti sehingga ke hari pemergiannya.

Kami mengenalinya sebagai daie yang sibuk memenuhi undangan kuliah dan ceramah di pelbagai tempat, baik atas nama JHEAINS, Persatuan Ulama’, Yayasan Amal atau atas kapasiti peribadinya sendiri yang memang dikenali ramai. Jumaat terakhir (beliau meninggal pagi isnin), beliau berkuliah subuh di surau Tabung Haji, kemudian hadir ke pejabat, berkhutbah jumaat di Kg Muhibbah Petagas dan lewat petangnya bergerak ke Kundasang. Khabarnya program yang padat di Kundasang sebelum pulang ke Kota Kinabalu pada petang ahad.

Kali terakhir, beliau mengimamkan solat isyak di Masjid Kg Likas (berhadapan rumahnya) dan selepas itu terus masuk ke Hospital Likas dan bermalam di sana. Pagi isnin beliau kembali ke rumah dan disahkan meninggal dunia pada sekitar jam 10 pagi di Hospital Queen 2. Saya terkenang meskipun sesudah berbulan-bulan pemergiannya, saat saya sesekali terserempak dengan Ybhg Datuk Ismail di masjid negeri selesai solat jumaat, beliau sering menyebut-nyebut kebaikan Allahyarham Ustaz Haji Nahar Mantamin.

Persahabatan kami terjalin sehingga hari pengkebumiannya dan hubungan akrab sahabat-sahabat dengan keluarga beliau tetap kami teruskan sehingga kini. Kebaikannya tetap diingati dan itu terbukti dengan kehadiran ramainya rakan taulan dan kenalan yang hadir membanjiri perkarangan rumah dan taman perkuburan sejak mengetahui pemergiannya pagi isnin sehinggalah hari pengkebumiannya pada pagi selasa. Hari ini, airmata saya mengalir mengenangkan beliau. Berikan sedikit masa untuk membacakan ummul kitab, al-Fatihah.

p/s. Anak sulung beliau Nasyraf Ideen kini menuntut di Darul Quran Kuala Kubu Baru. Saya sempat bercakap dengannya semalam dan beliau sudah menghafaz 4 juzu’. Doakan kejayaan Nasyraf.