Bilik kuliah 2 Masjid Negeri Sabah selepas solat maghrib pada sabtu lalu bergema dengan bacaan surah Yasin, zikir, tahlil dan doa dalam program kuliah Darussyifa’ Sabah dipimpin oleh Ustaz Shaharuddin Saad. Ini kali pertama majlis zikir diadakan bagi memenuhi permintaan pembimbing dari Darussyifa’ dalam kuliah 2 minggu lalu. Selepas solat isyak berjamaah, kuliah diteruskan dengan menyambung huraian buku ke-2 iaitu tajuk penyakit-penyakit jasmani.

Ketika sesi ini Ustaz Shaharuddin dan Ustaz Haji Towil –  sehingga petang ahad – mensyarahkan tiga jenis penyakit jasmani iaitu gout, gastrik, demam campak,  mandul, kolestrol, darah rendah, lekat atau tercekik tulang, benda tajam dalam badan, barah, barah tulang, penyakit buah pinggang, jantung, sopak, sawan tarik, lumpuh dan koma. Dalam pengajian ini kami didedahkan dengan penggunaan herba atau bahan lain seperti madu lebah, kapur sirih dan buah limau nipis untuk rawatan penyakit gout dengan bacaan kombinasi doa di atas air.

Begitu juga pengunaan bunga betik jantan yang segar untuk rawatan gastrik, daun mamu untuk rawatan demam campak, akar pokok jejawi atau akar pokok kayu ara untuk rawatan mandul, habbatus sauda’ dan batang saderi untuk rawatan kolestrol. Menarik juga petua menggunakan tangan/kaki kucing dan menggarukannya beberapa kali di leher orang yang tercekik tulang, dengan melihat tabiat kucing yang makan tulang, apabila tercekik di tekaknya kucing akan menggarukan kakinya di lehernya.