“Alhamdulillah, tiada amalan khusus. Ini hanya pemberian Tuhan”, kata Tuan Haji Suratman Abdullah, 88 tahun dari Ranau yang kelihatan masih sihat dan bertenaga. Saya menyertai sembang santai bersamanya dan Datuk Haji Mokhtar Rapok sempena majlis perkahwinan cucunya, Dr Mohd Fariz Datuk Amri. Dalam usia sebegini katanya, beliau masih ke masjid dengan memandu kenderaan sendiri.

Mengimbas kenangan, beliau yang dilahirkan pada tahun 1923 telah memeluk Islam pada tahun 1947 iaitu ketika berumur 23 tahun oleh seorang pendakwah dari Jawa bernama Raden Wira. Terdahulu itu katanya, beliau sendiri pernah hidup sebagai pagan dan Kristian Roman Katholik dan kemudian Kristian Sidang Injil Borneo (SIB) sebelum memeluk Islam.

Tuan Haji Suratman juga mengakui beliau adalah ahli Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA) dan pernah bergiat aktif dalam program-program dakwah di merata tempat satu masa dahulu. Semoga Allah memberi kesihatan yang baik kepada beliau dan gembira bersama anak cucu cicit yang tersayang.