Sekitar jam 12 tengahari sabtu, saya tiba di lokasi majlis perkahwinan Dr Mohd Fariz Datuk Amri dan pasangannya Dr Allia Najmie Muhammad Yusuf. Perjalanan solo, sejak jam 6 pagi dari rumah di Putatan, mengisi slot ceramah di Kundasang bersama penggerak dakwah JAKIM Sabah dan kemudian langsung ke rumah pengantin di Kg Pasir Putih Ranau. Lokasi rumah hanya beberapa minit dari masjid daerah Ranau, jalan Ranau-Tambunan.

Saya difahamkan kedua pengantin telah selamat dinikahkan di Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya Selangor pada 3 Jun 2011 lalu dan bertunang tidak sampai setahun. Majlis perkahwinan di sini sangat meriah dengan kehadiran keluarga besar kedua-dua pihak. Saya diberitahu rombongan keluarga perempuan dari Selangor sekitar 30 orang, manakala keluarga besar pengantin lelaki pula selain di sini, turut datang memeriahkan ialah dari Labuan dan negara Brunei Darussalam.

Selain itu kelihatan hadir beberapa kenamaan seperti YB Datuk Masidi Manjun, Datuk Nordin Siman, YDH Pesuruhjaya Polis Sabah, deretan warga JHEAINS dan para guru. Saya sendiri asalnya hanya berhajat sekadar hadir dan menjamu selera, akhirnya berada di sana sehingga 3 jam kemudian, memandangkan keluarga ibu pengantin lelaki yang berasal dari Labuan dan sekampung pula dengan saya, jadi kesempatan itu saya ambil untuk beramah mesra setelah bertahun-tahun tidak berjumpa.

Menarik juga menurut budaya di sini, pengantin dan rombongan akan diarak mengelilingi sekitar Pekan Ranau untuk memberitahu majlis perkahwinan sedang berlangsung. Abu Nuha Corner mengucapkan tahniah kepada pengantin dan keluarga besar mereka terutama Ybhg Datuk Haji Amri Aliaman Suratman, Pengarah JHEAINS dan Datin atas anugerah Allah menerima menantu baru.