Sumber : http://amal2dekad.blogspot.com/

Sejarah

Ianya dicetuskan melalui sebuah panduan kertas kerja induk Lujnah Kebajikan Dan Kemasyarakatan DPP Pusat sessi 1989/91. Kemudian disahkan oleh mesyuarat Jawatankuasa kerja DPP Pusat kali ke 4 pada 1 Julai 1989 dengan digerakkan oleh satu unit penajaan seramai 12 orang dari Terengganu yang mempunyai pelbagai pengalaman pasukan sukarelawan beruniform.

Majlis pelancaran Unit Amal (Kebajikan dan Reakreasi) telah diadakan pada 14 hingga 16 Februari 1991 bertempat di pantai peranginan Tok Jembal, Kuala Terengganu yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Unit Amal Pusat dengan kerjasama Unit Amal Terengganu. Pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh Tuan Guru Haji Harun Taib (Ahli Majlis Syura Ulama’) AJK PAS Pusat merangkap Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu pada masa itu. Jambori pertama kali ini telah berjaya mengumpulkan penyertaan seramai 851 anggota Unit Amal dari seluruh negeri.

Tuan Hj Hussin Ismail telah dilantik sebagai Ketua Pengarah Unit Amal yang pertama. Pasukan ini kemudiannya diikuti oleh Penubuhan Unit Amal Nisa oleh Dewan Muslimat PAS Pusat. Bermula dari sinilah penubuhan Unit Amal di seluruh negeri dan kawasan dipertingkatkan. Sdr Jamuliddin Ellias telah dipilih sebagai Ketua Pengarah Unit ke 2 bermula 2002-2005. Berbagai kejayaan telah berjaya dilaksanakan oleh Unit Amal Pusat selama tempoh tersebut terutama dalam memberi khidmat kepada PAS disemua peringkat.

Mulai Julai 2005 Sdr Jamsari Marsom telah dipilih Ketua Pengarah ke 3 menggantikan Sdr Jamuliddin Elias yang telah melebihi umur pemuda. Dibawah YB Salahudin Ayub selaku ketua DPPP satu perubahan drastik dilakukan oleh Unit Amal untuk menumpu engagement dengan masyarakat sesuai dengan misi dan visi baru.

Bermula Februari 2006, Unit Amal telah dianugerahkan pakaian rasmi (uniform) baru berwarna merah terang yang lebih ceria sesuai dengan citarasa pemuda pada ketika ini. Majlis penyampaian penganugerahan pakaian rasmi ini telah disempurnakan oleh Menteri Besar Kelantan, YAB Dato’ Tuan Guru Hj Nik Abd Aziz Nik Mat di Perdana Resort, Kota Bharu, Kelantan.

***********

Jabatan Amal Malaysia merupakan salah satu badan beruniform yang ditubuhkan di bawah Dewan Pemuda PAS Pusat dengan hasrat menjadikan unit tersebut sebagai sayap yang mampu memasyarakatkan PAS melalui aktiviti kepemudaan dan kebajikan.Jabatan Amal Malaysia akan meraikan ulang tahun penubuhannya yang ke-20 tahun pada tahun 2011 ini. Sambutan ulang tahun ini akan dilakukan secara ala Karnival dengan kerjasama DPPP dan DUN Bangi.

 Objektif Program

Meraikan sambutan 20 tahun penubuhan Unit Amal

Jana pendapatan kepada Unit Amal Negeri dengan jualan

Memasyarakatkan Unit Amal bersama masyarakat

Maklumat Program

Program Sambutan 20 Tahun Jabatan Amal akan dianjurkan secara karnival selama 2 hari 1 malam dengan kerjasama DPPP dan DUN Bangi. Program sambutan 20 tahun Jabatan Amal Malaysia akan bermula pada hari Jumaat, 29 Julai 2011 dengan Program Makan Malam Amal.