Meriah. Demikian yang saya dapat gambarkan dalam program Hari Keluarga PASTI Putatan 2011 di Pantai Tanjung Aru 2, ahad lalu. Ia menghimpunkan – kalaupun tidak semua, tetapi ramai juga ibu bapa dan anak-anak PASTI yang hadir dalam majlis santai, bergembira dan mengeratkan ukhuwwah sesama guru, ibu bapa dan murid daripada sebanyak tujuh buah PASTI Kawasan Putatan.

Saya diamanahkan menyampaikan tazkirah ringkas sekitar 10 minit, menyentuh hal pembinaan Islam bermula dari diri masing-masing, kemudian keluarga, masyarakat dan negara. Kita membina pendidikan Islam bermula daripada peringkat anak-anak di Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI), memahamkan mereka perkara asas dalam Islam dan sebagainya.  Kepada ibu bapa dan guru walaupun berlainan lokasi tempat tinggal, ini masa memulakan ukhuwwah dan saling berkenalan melalui acara yang santai tetapi sangat bermakna.

Majlis diserikan dengan pertandingan melukis bagi anak-anak, bola sepak pantai bagi para bapa serta pertandingan masakan untuk kaum ibu. Tidak ketinggalan cabutan tiket bertuah yang menyediakan hadiah-hadiah istimewa tajaan pelbagai pihak. Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah Sdr Lahirul Latigu yang juga Naib YDP PAS Putatan menyempurnakan majlis penutupan dan penyampaian hadiah.

Semoga ukhuwah terus terjalin erat, dan Abu Nuha Corner mengucapkan tahniah atas kesungguhan semua pihak terutama para guru PASTI dan AJK terlibat yang bertungkus lumus sehingga program selesai sehingga ke akhirnya.