Bagi yang belum kenal, Prof Madya Dr Fauzi adalah pensyarah Jabatan Al-Quran dan al-Hadith, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (APIUM) dan juga NaibYDP 2 Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM). Beliau orang lama dalam dunia dakwah dan sering menerima undangan dari seluruh negara.

Pernah belajar antaranya di Maahad Muhammadi Kelantan, Maahad Syamsul Maarif Machang, Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan, Universiti Malaya, dan Universiti Riyadh. Dalam dunia akademik dan dakwah yang disertainya, sudah tentu beliau mempunyai ribuan anak murid dari seluruh pelusuk negara.

Petang isnin lalu beliau tiba di Kota Kinabalu untuk mengisi program utama sebagai penceramah Maulidur Rasul peringkat Negeri Sabah di Dewan Saadah Wisma MUIS. Sebelum itu, pada malam selasa beliau diundang berceramah di Masjid Nurul Iman Kg Pasir Putih Putatan. Saya sendiri kurang bernasib baik tidak dapat hadir kerana masih dalam perut kapal terbang dari KLIA ke Kota Kinabalu ketika itu.

Saat kapal terbang mendarat jam 8.20 malam, mereka baru menunaikan solat di Masjid Kg Pasir Putih Putatan. Selepas disambut isteri dan anak-anak dan menghantar mereka pulang, saya terus bertemu Dr Fauzi dan kawan-kawan dalam PUM Sabah di Restoran Sinar Mustika  Putatan untuk pertemuan santai. Alhamdulillah pertemuan berjalan lancar dan kami gembira dapat beramah mesra lebih rapat dengan beliau.

Barangkali nasihat beliau yang mengesankan kepada saya ialah berkenaan gangguan pihak-pihak tertentu yang suka mengintip dan melapor pergerakan kita kepada pihak atasan atau pihak tertentu. Katanya mudah, mereka biar buat kerja mereka, kita buat kerja kita. Ya memang banyak sedemikian diutarakan namun apabila yang bercakap sendiri itu pun pernah mengalami situasi berkenaan, ia sudah tentu lebih menyentuh perasaan saya.

Pagi selasa beliau mempunyai slot ceramah di Dewan Saadah sebelum dibawa bersiar-siar oleh Ustaz Mohammad Suaid, Hj Pozi Awang dan Cikgu Hj Borhan sekitar Kota Kinabalu, seterusnya ke KKIA pada jam 4 petang. Terima kasih atas kehadiran Dr ke Sabah, semoga bertemu lagi. Tulisan beliau boleh dilayari di blog berikut : http://drfauzee.blogspot.com/.