“Sesungguhnya Allah, malaikatnya sehinggalah semut di dalam lubang dan ikan di laut sentiasa berdoa bagi sesiapa yang mengajar perkara yang baik kepada manusia”

Rasanya ini penampilan pertama dalam program khusus bersama guru-guru Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) kawasan Sepanggar dan Putatan walaupun sebahagian daripada mereka memang saya kenali. Saya berbesar hati dapat menyumbang sedikit idea dalam pertemuan bersama 30 guru-guru dan juga muslimat lain yang hadir.

Dengan tajuk ‘Semangat baru pendidik anak-anak PASTI’, saya membentangkan beberapa buah hadith Rasulullah SAW berkaitan dengan keutamaan mereka yang mengajar kebaikan kepada orang lain. Selain mengajar, guru PASTI juga berperanan sebagai muaddibah, musaddidah, mujaddidah, muwahhidah, sekaligus mujahidah.

Alhamdulillah ceramah di PASTI Taman Kingfisher berakhir pada jam 11 malam dan saya gembira dapat bersama-sama berkongsi pandangan dan pendapat bersama mereka. Jika ada lagi, saya bersedia membantu. Selamat bertugas kepada para guru.