“Tidak halal darah seorang Islam (untuk ditumpahkan) melainkan dengan salah satu daripada tiga sebab berikut : Orang yang sudah berkahwin yang berzina, orang yang membunuh orang lain dan orang yang murtad meninggalkan Islam, memisahkan diri daripada jamaah Islam”.

**

Kamu dari mana?

Malaysia.

Kenapa Malaysia tidak laksana undang-undang Islam?

Mana saya tahu, saya kerani saja. Tanyalah ahli parlimen kami.

**

Kamu ahli parlimen, kenapa Malaysia tidak laksanakan undang-undang Islam?

Saya tidak tahu, saya cuma ahli parlimen saja. Tanyalah menteri kabinet.

**

Kamu menteri kabinet, kenapa Malaysia tidak laksanakan undang-undang Islam?

Manalah saya tahu, saya menteri saja. Tanyalah perdana menteri kami.

**

Kamu perdana menteri, kenapa Malaysia tidak laksanakan undang-undang Islam?

Memanglah saya perdana menteri, memang kami tidak laksana undang-undang Islam, tapi rakyat yang memangkah kami. Tanyalah mereka.

**

Kewajiban melaksanakan perundangan Islam adalah terletak di bahu pemerintah. Kewajiban ini tiada bezanya dengan perintah solat, puasa, haji dan sebagainya. Alasan Malaysia sebagai negara majmuk, hanyalah suatu helah kerana Allah SWT-lah yang menjadikan masyarakat sesebuah negara dalam suasana sedemikian rupa. Kewajiban umat Islam beramal dengan undang-undang Islam sementara orang bukan Islam boleh memilih antara undang-undang Islam dengan undang-undang sedia ada.

Saya pernah berbual dengan seorang kaunselor aqidah yang selalu berhadapan dengan kes-kes murtad yang tidak pernah berkesudahan di Malaysia. Kes-kes permohonan keluar daripada Islam secara sukarela bukannya dipaksa, seperti mudahnya memakai dan menanggalkan baju sesuka hati mereka. Katanya, inilah padahnya apabila perundangan Islam tidak berjalan di Malaysia.

Justeru itu, oleh kerana Malaysia mengamalkan pemerintahan demokrasi, rakyat diberi kuasa sebagai hakim untuk memutuskan pemerintah yang benar-benar mahu kepada Islam. Sebelum rakyat menjadi hakim, mereka mestilah diberi maklumat yang benar supaya menjadi hakim yang bijak, bukannya hakim yang jahil dan tidak tahu maklumat.

Oleh itu mereka yang mengetahui kebenaran Islam, kewajiban menegakkan Islam dalam perundangan negara mestilah didedahkan kepada rakyat jelata menurut kemampuan masing-masing. Jangan biarkan rakyat berada dalam kejahilan sehingga mereka tidak mengetahui kebenaran Islam dan kejahatan pemimpin yang tanpa segan silu mencemar dan merosakkan nilai kehidupan melalui korupsi, salah guna kuasa dan seumpamanya.

Sebelum soalan seumpama di atas dihadapkan kepada kita di mahkamah Allah SWT nanti, marilah kita berjuang untuk menggerakkan masyarakat supaya memilih pemimpin yang mahu kepada Islam sebagai cara hidup masyarakat keseluruhannya bukannya sekadar Islam yang terhad kepada hari dan masa tertentu sahaja.

Firman Allah SWT : “Janganlah kamu cenderung kepada orang yang zalim, nanti kamu disambar oleh api neraka…”

Nota kuliah hadith 40 di surau …