Saya tidak lama mengenal beliau, Tuan Haji Mansur Mohammad 67 tahun. Namun perkenalan itu bermula di masjid kerana selalu berjamaah dan minat beliau pada kuliah dan ceramah yang diadakan di sekitar Kinarut, Putatan dan Masjid Negeri.

Saat saya mengenali beliau dan bercerita tentang kuliah-kuliah yang saya sampaikan, beliau akan hadir dan turut sama. Antaranya ke Surau Taman Limauan, Masjid Kg Sipanggil, Masjid Kg Muhibbah Petagas dan juga kuliah lepas isyak di Masjid Negeri Sabah. Jika ada ceramah khas di mana-mana, beliau akan menghadirkan diri. Benar kata Haji Nasip, kelas pengajian di Masjid Negeri kehilangan seorang lagi peminat ilmu.

Beliau sebenarnya seorang ahli korporat yang low profile tetapi selalu menyumbang untuk Islam. Saya mengetahui demikian kerana pernah beberapa lagi melakukan program dakwah di pedalaman untuk muallaf dan beliau antara penyumbangnya. Anak-anaknya turut belajar agama dan sering dibawa ke program keagamaan.

Kami mengadakan sedikit majlis perpisahan buat beliau beberapa malam lalu di Kinarut, mengucapkan terima kasih atas sumbangannya mengimarahkan masjid dan surau serta menjadi penyumbang tetap dalam banyak program dakwah, baik disedari atau tidak. Ternyata beliau tidak dapat menahan sebaknya kerana sudah 11 tahun berada di Sabah meninggalkan kampung halamannya di Pasir Mas Kelantan.

Yang jelas beliau menyatakan perasaan kasihnya kepada Sabah, justeru meskipun selepas ini balik ke Semenanjung beliau sudah membeli tiket datang ke Sabah setiap bulan meskipun untuk hanya beberapa hari sehingga hujung tahun nanti. Insya Allah ada umur bertemu.

Bagi pihak kawan-kawan, terima kasih tidak terhingga buat Haji Mansur dan isteri Hajah Rohaizah Che Daud serta anak-anak