Saya suka dengan pengisian santai beliau pada malam isnin lalu di Surau Riyadhus Solihin Taman Austral. Tajuk yang diberikan saat itu tentang ‘Pelaburan Akhirat Yang Pasti Menguntungkan’, dibawa berdasarkan sebuah hadith Rasulullah SAW : “Orang yang bijak itu ialah orang yang mengkoreksi dirinya dan beramal untuk selepas matinya”.

1) Kewajiban bersyukur kepada Allah SWT kerana kehadiran ke majlis-majlis ilmu adalah kerana kita dipilih oleh Allah SWT beliau petik kata-kata Imam Nawawi RH di dalam kitab al-Majmuk. Dua nikmat yang selalu dilupakan iaitu masa lapang dan sihat, kerana ia manusia selalu lapang dan sihat berbanding terlalu sibuk dan sakit. Syukur kepada Allah bukan semata-mata lisan tetapi dalam bentuk praktikal.

2) Nabi SAW menggunakan kalimah al-kayyis (orang yang bijak) kepada orang yang bermuhasabah diri dan beramal untuk bekalan selepas mati, bukan menggunakan kalimah orang yang bertaqwa atau orang yang baik. Beliau memberi contoh mudah duit RM1 yang boleh dimanfaatkan dalam banyak kebaikan tetapi nilai dan pahalanya berbeza menurut kebijaksanaan orangnya.

3) Semakin besar peranan dan kebijaksanaan seseorang, semakin besarlah peluang untuk membuat pelaburan akhirat. Contohnya seorang pemimpin kepada rakyatnya mempunyai peluang yang besar untuk melakukan kebaikan yang memberi manfaat kepada rakyat terbanyak dan peluang kebaikannya dicontohi orang lain. Kebaikan yang dituruti orang lain, pahalanya berpanjangan sehingga hari kiamat.

Terima kasih Ustaz Syed Abdul Kadir atas pengisian yang santai tapi sangat bermanfaat. Beliau adalah pegawai di Majlis Syura Ulama dan AJK Pengurusan Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (SHURA).