Foto ini (di atas) ihsan facebook Hasan Ibrahim

Program sehari suntuk ini adalah anjuran Perbadanan Baitulmal Negeri Sabah (PBNS) bersama penduduk kampung Inanam Laut di Masjid Jamek Tun Ahmadshah kampung berkenaan. Penceramah asal ialah Ustaz Zulfauzi Ag Besar dari Bahagian Dakwah JHEAINS, dan saya diminta mengganti tempat beliau yang berhalangan kerana bertembung program dakwah yang lain.

Oleh kerana program ini berkaitan dengan kekeluargaan Islam, dan tajuk yang saya pilih sendiri ini dibawa kerana ingin membawa contoh kehidupan Rasulullah SAW bersama ahli-ahli keluarga baginda seperti isteri, anak-anak, cucu-cucu bahkan kepada pembantu baginda sendiri.

Kalau kita memerhatikan sikap dan kelakuan Rasulullah SAW melalui bacaan dalam hadith dan sirah, nescaya kita akan dapati kehidupan baginda yang sangat sederhana dan berhati mulia kepada keluarganya. Baginda menolong isterinya dalam kerja-kerja rumahtangga, bergurau senda, mandi bersama bahkan ada riwayat nabi berlumba lari bersama Aisyah RA.

Nabi SAW mengingatkan kita akan hadithnya bahawa orang beriman yang paling sempurna imannya ialah mereka yang berlaku baik kepada ahli keluarganya sendiri, dan Nabi SAW sudah memberikan contoh terbaiknya dalam kehidupan berkeluarganya. Terima kasih atas kesempatan yang diberikan bersama kira-kira 70 penduduk kampung yang tekun sehingga ke akhir.