Ustaz Zulhazmi Osman mula saya rapati saat beliau masih bertugas di Sekolah Tinggi Kota Kinabalu (KK High School) dan saya pula bertugas di Masjid Negeri sebagai imam. Beliau menghubungi secara peribadi meminta mengisi satu slot tazkirah kepada para pelajarnya dalam satu majlis ringkas di Masjid Negeri Sabah.

Sebelum itu sudah mengenali dan mendengar namanya sedikit demi sedikit.  Jujurnya, saya segan bertazkirah depan pelajarnya sedang dia ada di sisi ketika itu. Maklumlah saya orang yang baru bertatih untuk belajar menyampaikan tazkirah.

Persahabatan berlanjutan sehingga kini dan beliau yang kami kenali tidak reti berhenti mengadakan program dakwah baik kepada pelajar rendah atau menengah, kepada orang awam dan sebagainya. Pendekatannya juga pelbagai. Di Surau Taman Austral beliau antara orang kuatnya dan mengadakan pelbagai program seperti sembelihan lembu untuk aqiqah, qurban atau sembelihan biasa.

Ustaz Zulhazmi yang datang ke Sabah pada tahun 1995 berhenti daripada dunia pendidikan secara formal pada tahun 2005 setelah bertugas di Kudat dan Kota Kinabalu untuk menceburi dunia perniagaan secara sepenuh masa dengan syarikat Siddqi Auto yang menjual kereta-kereta terpakai di Taman Mesra dan Taman Austral.

Beliau juga berperanan besar dalam menubuhkan Pusat Pendidikan Islam (PPI) an-Nur, Taman Austral bersama rakan-rakan yang lain sejak 6 tahun lalu. PPI an-Nur adalah sebuah sekolah agama rakyat (SAR) yang berdaftar dengan JHEAINS dan mempunyai lebih 100 pelajar.

Hendak mencatatkan semua sumbangannya dalam artikel ini sudah tentu terlalu banyak. Memadailah saya catatkan beliau seorang yang rajin dan kreatif, berani mencuba untuk setiap aktiviti yang dianjurkannya.

Hujung bulan ini beliau akan berpindah ke Kedah, kampung halamannya setelah 15 tahun berbakti di negeri Sabah. Namun, khabarnya beliau akan datang beberapa hari setiap bulan untuk meninjau perniagaannya. Walaupun  begitu, kami mengucapkan setinggi penghargaan atas jasa baik beliau bersama keluarga dalam dunia dakwah khususnya di Sabah.