Kehadiran mesyuarat kali ini di Hotel Holiday Villa adalah seramai 32 orang, dengan tiga AJK tidak dapat menghadirkan diri. Ustaz Haji Zaheruddin Mohktar (Negeri Sembilan) sudah berangkat ke Tanah Suci untuk menunaikan fardhu haji beberapa minggu lalu, Ustaz Haji Muhammad Muridi (Perlis) dilaporkan menjaga ibunya yang sakit sementara Ustaz Wan Alauddin menjaga anaknya yang cedera parah dalam kemalangan motorsikal beberapa hari lalu.

Mesyuarat diketuai oleh Datuk Sheikh Haji Mohammad Nor Mansur selaku pengerusi JK Lajnah Tashih. Sebenarnya, sesi perlantikan kami sudah berakhir pada julai lalu bagi sesi 2009-2010. Alhamdulillah dalam mesyuarat ini kami dimaklumkan pihak Lembaga Kawalan Teks al-Quran KDN bersetuju untuk menyambung khidmat semua 35 AJK yang sedia ada. Kami masing-masing diserahkan surat perlantikan dan surat terima untuk ditandatangani oleh semua AJK.

Alhamdulillah kerana sebagai generasi baru, saya dapat menimba banyak pengalaman daripada tokoh-tokoh ulama al-Quran yang terulung di Malaysia khususnya dalam bidang tahfiz al-Quran, rasmul Quran, dhobtul Quran dan ilmu qiraat. Peluang ini selama dua tahun mendatang sudah tentu sangat berharga bagi kami dan diri saya sendiri. Untuk saya, ini adalah tahun kelima berpeluang berkhidmat untuk menjaga kesucian al-Quran.

Mesyuarat bermula dengan tazkirah oleh Ustaz Khairul Anwar Mohammad al-Bakri salah seorang ahli lajnah yang sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD. Beliau menyarankan agar semua ahli bersama-sama meningkatkan pengetahuan dalam bidang ini memandangkan kepakaran itu sangat terbatas di negara kita. Beliau turut menyebut beberapa kitab penting untuk sama-sama dimiliki dan dihadamkan khususnya dalam bidang rasmul Quran dan dhobtul Quran.

Di awal sesi semalam, sudah beberapa bahan al-Quran digital ditolak kerana mengandungi kesalahan besar terutama melibatkan masalah dhobtul Quran dan rasmul Quran. Akhirnya kami dimaklumkan daripada keseluruhan 14 bahan yang memohon untuk disemak, lima daripada bahan itu ditolak kerana sebab-sebab yang disebutkan tadi.

Walaupun bahan tidak banyak kali ini – setiap seorang memeriksa tidak sampai 20 juzu’, saya pula agak lambat menyiapkan tugas kerana kurang sihat sejak awal tiba di Alor Star. Sedikit sebanyak tugasan agak terganggu kerana saya banyak berehat. Siang tadi, saya menggagahkan diri keluar dari bangunan untuk mencari ubat dalam suasana hujan di sekitar Alor Star.

Dalam pada itu rakaman tahniah diucapkan kepada salah seorang urusetia Unit Teks al-Quran KDN Sdr Mohd Nor Zahid Mahpol  dan isterinya Nor Hafiza Yusof yang telah menimang cahayamata lelaki beberapa hari lalu. Selain itu ucapan selamat jalan buat Ustaz Hashim Othman yang akan menunaikan fardhu haji tahun ini, semoga memperolehi haji mabrur.

Edit 3 Nov : Anak Ustaz Wan Alaudin disahkan meninggal dunia pagi ini (rabu) di Sungai Petani akibat kecederaan serius setelah kemalangan pada khamis lalu. Beberapa ahli rombongan mesyuarat berangkat mewakili ahli lajnah menziarahi keluarga Ustaz Wan Alaudin. Semoga Allah SWT memberi kesabaran kepada keluarga beliau. Al-Fatihah.