Hujung minggu lalu, Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) Wilayah Sabah 1 menganjurkan program Sahsiah Ramadhan bagi tahun ini yang berlangsung selama dua hari satu malam di Kompleks Tabung Haji Sabah. Program ini disusun sejak sebelum Ramadhan dan sahabat saya yang bertugas di sana memohon saya menyediakan senarai penceramah bagi mengisi beberapa slot yang sudah diatur. Tema sasaran penganjur adalah berkaitan dengan solat.

Saya sendiri mengisi dua slot kem solat pada pagi dan petang jumaat. Sebelah pagi saya menyampaikan ceramah berkenaan pergerakan dan bacaan dalam solat, sementara sebelah petang berkait dengan hukum hakam solat termasuk syarat wajib, syarat sah dan lain-lain. Selepas kami solat asar, sedikit masa diambil untuk latihan praktikal solat subuh yang mengambil kira pergerakan dan susunan solat secara berjamaah.

Rakan-rakan lain yang mengisi slot lain ialah Ustaz Arbaen Shawal mengimam solat maghrib, isyak, tarawih dan tazkirah; Ustaz Mohammad Suaid membimbing qiyamullail dan kuliah subuh dan Ustaz Haji Bungsu Aziz Jaafar mengisi slot motivasi solat. Tahniah kepada pengurusan AIM Sabah yang menganjurkan program seumpama ini setiap tahun khususnya dalam bulan Ramadhan.