Sebelum berangkat pulang ke Kota Kinabalu, kami singgah di surau Kampung Bukit Lalang Kota Marudu, sebuah perkampungan yang melewati ladang kelapa sawit bagi bertemu abang Zulkifli yang memeluk Islam 7 tahun lalu. Istimewanya dia kerana komitednya bersama Islam sedangkan sebelum itu dia adalah seorang ketua gereja di sana.

Dahulu dalam agama Kristian SDA dia giat mengkristiankan orang Islam, khususnya yang muallaf sementara kini dia berjuang untuk mengislamkan mereka kembali. Enam-tujuh tahun lalu, yang muslim hanya beberapa orang dan kini sudah mencecah lebih seratus orang di kampung tersebut.

Saya teringat kisahnya ingin memeluk Islam apabila membaca bible banyak perintah agama yang dilakukan oleh orang Islam. Antaranya perintah khitan, berwudhu, sujud ke baitullah, larangan minum arak dan sebagainya. Bagi saya orang seperti abang Zul ini amat perlu kita dekati dan bantu semampunya.

Khabarnya dia berhajat untuk menghantar anaknya belajar di Yaman tetapi dia tidak tahu salurannya. Ada sesiapa yang tahu caranya?