Lebih 600 umat Islam menghadiri Diskusi Ramadhan bersama Ustaz Zahazan Mohamed di Dewan Kinabalu Kompleks Tabung Haji mulai jam 8.30 malam tadi. Diskusi berkenaan dianjurkan bersama Yayasan Amal Malaysia Negeri Sabah, Pustaka Aslam dan Hidayah Permai Construction dan dipengerusikan oleh Ustaz Md Jumat Albelurani yang juga aktivis Yayasan Amal Malaysia.

Majlis berkenaan didahului dengan tayangan video selama 10 minit yang memaparkan aktiviti Yayasan Amal Malaysia Negeri Sabah di seluruh negeri sejak beberapa tahun kebelakangan. Diskusi ini merupakan sebahagian daripada aktiviti sekaligus mempromosi Yayasan Amal ke tengah masyarakat agar umat Islam khususnya turut membantu dan menyumbang dalam program-program kebajikan di seluruh negeri.

Ustaz Zahazan pula memulakan diskusinya dengan menghuraikan ayat 183-185 surah al-Baqarah yang menceritakan tentang kefardhuan puasa. Beliau juga banyak mengutarakan kehidupan para salafus soleh dalam kehidupan beragama mereka untuk dijadikan panduan bersama.

EMPAT AMALAN UTAMA

Ustaz Zahazan memetik beberapa pendapat ulama’ agar sepanjang Ramadhan ini umat Islam menumpukan aktiviti kepada empat perkara iaitu puasa, qiyam (menghidupkan malam dengan solat dan seumpamanya), tilawah al-Quran dan bersedekah.

Dalam sesi kedua, audien mengutarakan lebih 20 soalan kebanyakannya berkaitan Ramadhan kepada Ustaz Zahazan dan beliau berjaya menjawabnya dengan baik dan berhikmah terutama soalan yang berbentuk khilafiyah.

Sebelum majlis berakhir, beliau turut mempromosi Majalah Solusi yang diusahakan Syarikat Telaga Biru Sdn Bhd. Saya dimaklumkan jumlah jualan majalah ini mencecah 80 ribu setiap keluaran. Majlis berakhir pada jam 11.20 malam dengan penyampaian cenderamata  dan sesi bergambar bersama JK penganjur.