Baru-baru ni saya diundang ke majlis kenduri kesyukuran seorang anggota polis. Saya diminta memimpin doa selamat atas hajat tuan rumah.

Kebanyakan yang hadir tidaklah saya kenali terutama pegawai-pegawai polis yang dipanggil ‘tuan’. Rumah sederhana itu penuh dengan  tetamu sebahagian besarnya pegawai-pegawai polis. Seingat saya, saya tidak pernah bertemu mereka, justeru nama mereka pun tidak saya tahu.

Oleh kerana tidak mengenali mereka, maka saya mengambil sikap banyak berdiam diri dan hanya mendengar sembang mereka.

Rancak makan nasi beryani campur sate yang memang sedap, begitu jugalah rancak sembang mereka. Mula-mula cerita tentang anak-anak, keluarga, kampung halaman, haji dan umrah. Kemudian melarat isu-isu semasa.

Cerita pembinaan istana negara yang beratus juta, ura-ura pembinaan bangunan parlimen yang baru, (dalam masa yang sama banyak bajet jabatan yang kena potong), barangan yang semakin mahal, cerita rasuah dan bermacam-macam lagi. Mereka benci dan sakit hati dengan sikap pemimpin dalam mengendali dan mengurus negara.

Bahkan mereka memuji pula pemerintahan kerajaan-kerajaan Pakatan Rakyat. Seorang pegawai yang baik itu bercerita, dahulu di kampungnya jalan kecil berpuluh tahun tidak berturap. Tapi apabila bertukar kerajaan, jalan kampung yang sempit pun diberi kemudahan tar.

Yang menarik menerusi sembang mereka, dengan adanya BN dan PR, mereka dapat menyaksikan perbezaan yang ketara. Seorang daripada mereka mengakui tertarik dengan pemerintahan PR dan berjaya mengubah persepsi keluarga dan orang kampungnya terhadap kemampuan PR memerintah.

Malam makin lewat, cerita pula makin panas. Saya tetap menjadi pendengar yang setia. Boleh tahan juga abang-abang dan uncle-uncle polis ni.