Antara perkara yang menggembirakan di dalam hidup ini ialah apabila bertemu kembali dengan sahabat, rakan dan orang-orang yang sudah lama terpisah.

Menghadiri Ijtimak Lepasan Timur Tengah di Kota Bharu  malam tadi menemukan saya dengan ramai rakan-rakan sepengajian, baik di ketika di Darul Quran Kuala Kubu Bharu atau di Mesir.

Terdapat pula di kalangan mereka yang hanya saya kenali wajah mereka tetapi tidak tahu nama kerana sekadar pernah bersua suatu masa dahulu dan mungkin kerana zaman pengajian mereka memegang jawatan kepimpinan pelajar.

Ada di kalangan mereka yang tidak pernah ditemui dan diketahui khabar mereka sejak lebih 10 tahun lalu. Ada pula yang diketahui khabar mereka lewat facebook dan blog masing-masing. Di dewan Pak Nik Lah itu, hati  saya girang melihat satu demi satu sahabat mengendong anak masing-masing sambil bercerita tentang aktiviti dakwah masing-masing.

Saya bertemu dengan Ustaz Mohd Azizul Hisham, rakan sepengajian di Maahad Qiraat Shoubra Mesir yang terakhir saya temui setahun lalu. Beliau kini adalah Presiden Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM), berasal dari Kuala Terengganu.

Begitu juga rakan Ustaz Muhammad Tarmizi, orang Kelantan yang kini berhijrah ke Selangor, merupakan antara jiran dan rakan mutazawwijin di Mansoura Mesir satu ketika dahulu.

Ustaz Ahmad Ubaidillah Ilyas yang kini galak menulis juga saya temui. Beliau duduk di sebelah saya. Beliau sudah menulis 9 buah buku pelbagai bidang yang sudah terdapat di pasaran seluruh negara.

Saya juga pertama kali melihat Ust Asri Mat Daud, seorang ulama’ muda dari Kelantan lepasan al-Azhar yang sudah banyak menulis buku, termasuk ketika masih menuntut di Mesir. Saya ada membaca beberapa buku tulisan beliau sebelum ini termasuk ketika di Mesir. Ketika ini khabarnya beliau adalah pensyarah di KIAS.

Di dewan ini, sekitar 300 orang Lepasan Timur Tengah merangkumi Mesir, Madinah, Jordan, Algeria, Yaman, Sudan, Maghribi, Syria dan lain-lain berkumpul dan bertemu untuk mencari kekuatan strategi dakwah secara berjamaah melalui aktiviti dakwah dan penyelidikan tarbiyyah yang akan diserap ke negeri dan daerah masing-masing nanti.

Sebenarnya saya merasa begitu kerdil sekali melihat ulama’-ulama’ pelapis ini berhujjah dan berucap di hadapan pentas, menunjukkan suatu keyakinan masa depan dakwah yang cemerlang di tanah air ini, insya Allah.

Seorang yang pernah sekali saya lihat tetapi dari jauh satu ketika dahulu yang tidak saya ketahui namanya pun, menegur saya di majlis itu : Abu Nuha kan?

Saya hanya mengangguk tersenyum.