Alhamdulillah, Syukbah Dakwah Masjid Negeri Sabah melancarkan satu lagi program ‘menempuh jalan ke syurga’ dengan menambah siri-siri kuliah tetap dengan memulakan Kuliah Tafsir malam tadi.

Ustaz Muchlish Ali Kasim selaku Pengerusi Syukbah Dakwah Masjid Negeri Sabah memulakan kuliah berkenaan dengan menyampaikan beberapa perkara asas berkenaan ilmu tafsir. Ia termasuklah tentang perbahasan kalimah tafsir, kepentingannya, jenis-jenis tafsir dan sebagainya.

Dengan pelancaran kuliah tafsir ini, Syukbah Dakwah mempunyai 5 kuliah bersiri setiap minggu yang diadakan secara percuma. Jadualnya adalah seperti berikut :

Isnin – Tasauf – 8.30-9.30 malam oleh Ust Hj Mursal Muchtar

Selasa – Fekah – 8.30-9.30 malam oleh Ust Hj Muchlish Ali Kasim

Rabu – Tauhid – 8.30-9.30 malam oleh Ust Hj Muchlish Ali Kasim

Sabtu – Tajwid – 6.00-8.00 pagi oleh Datuk Hj Mokhtar Rapok

Sabtu – Tafsir – 8.30-9.30 malam oleh 4 orang ustaz yang bergilir-gilir.


Pelancaran kuliah ini yang dihadiri sekitar 40 jamaah semalam bagi memperbaiki lagi kefahaman umat Islam berkenaan al-Quran al-Karim yang sudah dipelajari bentuk bacaannya. Sudah tentu membaca al-Quran tanpa memahaminya tidak memadai kerana dimaklumi al-Quran adalah sumber rujukan dalam kehidupan manusia. Ia juga menambah lagi ilmu asas agama Islam dalam setiap diri disamping mempelajari ilmu tauhid, fekah dan tasauf.

Umat Islam di sekitar Kota Kinabalu, Penampang dan Putatan dijemput hadir ke kuliah-kuliah yang diadakan. Sebarang sumbangan idea, kewangan, atau pertanyaan sila berhubung dengan nombor-nombor berikut : 019-8025254 (Hj Md Pozi Awang), 019-8305566 (Cikgu Zainal Yusuf) atau 012-8691220 (Chef Abdullah Ahmad).

Pelancaran kuliah tafsir berkenaan semalam dilakukan dengan bersama-sama membaca Ummul Kitab al-Fatihah.