Buku Yang Sudah Dibaca :

Karya: (Allahyarham) Dato’ Ishak Baharom

Penerbit : Kemilau Publika

Harga : RM 17.00 / RM 20.00

Ilmu moden terus menemukan, membuka dan mengungkapkan kepada kita mukjizat syariat yang mulia ini. Mukjizat yang datang bersama-sama Rasulullah SAW sejak 14 abad yang lalu, sehingga keagungan, manfaat serta kesesuaian agama ini untuk setiap ruang dan waktu tidak diragukan lagi bagi orang-orang yang memiliki akal.

Ibnu Qayyim menggambarkan ibadah solat dengan ungkapan-ungkapan yang sangat baik, iaitu solat adalah ibadah yang mencegah daripada perbuatan yang mendatangkan dosa dan menolak pelbagai jenis penyakit hati, mengusir penyakit fizikal.

Melampaui faedah-faedah duniawi, solat tetaplah bahan anugerah dari langit yang mempunyai falsafah amali yang lebih berdarjat. Ia adalah alat bertajalli. Ia talian komunikasi antara langit dan bumi dan seisinya. Solat adalah puncak segala hiburan.

***

Selain menceritakan perkara-perkara asas dalam solat, penulis dalam karya terakhirnya ini bersama dengan Azrul Hakim Suradi turut menceritakan keistimewaan solat, dan fadhilat-fadhilat berwudhu dan solat itu sendiri termasuk daripada segi kesihatan.

Turut dimuatkan beberapa kisah benar para sahabat yang berkait dengan solat mereka.