Buku yang baru dibaca :

Penulis : Abdul Latip bin Talib

Harga : RM 24.00 / RM 27.00

Tarikh Terbit : 20 Dec 2009

Jumlah Muka Surat : 288

Kategori : Novel Dewasa, Novel Dewasa Umum, Novel Sejarah, Novel Sejarah Islam

Penerbit : PTS Litera Sdn Bhd

Nama sebenarnya ialah Muhamad bin Idris bin Abbas bin UIthman bin Shafie bin Saib bin Abdu Yazid bin Hasyim bin Abdul Mutalib bin Abdul Manaf. Ayahnya berasal dari keturunan Quraisy dari Bani Mutalib.

Beliau dilahirkan di kota Gaza Palestin pada bulan Rejab tahun 150 hijrah. Ayahnya telah meninggal dunia ketika Imam Syafie masih kanak-kanak. Setelah kematian Idris, Imam Syafie dibawa kembali ke Makkah bersama ibunya yang sememangnya berasal dari Kota Makkah.

Ada yang mengatakan ketika Imam Syafie dilahirkan itulah Imam Abu Hanifah (Imam Hanafi) meninggal dunia akibat diracun oleh pemerintah. Khalifah Islam pada masa itu ialah Khalifah Abu Jaafar al Mansur dari Bani Abbasiyah.

 Imam Syafie dibesarkan dalam serba kekurangan.

Sejak kecil lagi beliau sudah mempelajari al-Quran. Beliau menghafal al-Quran sejak berusia 9 tahun dan pada usia 10 tahun sudah menghafal dan memahami kitab al-Muwatta’ yang ditulis oleh Imam Malik.

Beliau mempunyai suara merdu, boleh bersyair dan bersajak. Bahkan ketika usia 10 tahun itu juga beliau telah menghafaz 10 ribu syair Arab.

Ketika berusia 15 tahun beliau sudah mengajar dan memberi fatwa kepada orang ramai di Masjid al-Haram, kerana kegigihan dan kecerdikan beliau yang luar biasa, beliau mendapat sanjungan masyarakat.

Imam Syafie seorang yang cintakan ilmu dan ulama’. Beliau mengembara menuntut ilmu ke Madinah, Baghdad, Yaman dan Mesir, berguru dengan para ulama di tempat berkenaan walaupun saat itu beliau sudahpun diiktiraf sebagai mujtahid.

Imam Malik adalah antara guru yang dikasihinya, sementara Imam Ahmad bin Hambal adalah antara sahabat dan muridnya yang terkemuka. Beliau meninggal dunia di Mesir ketika berumur 54 tahun akibat penyakit buasir berdarah.

Dapatkan buku berkenaan di :

Pustaka Aslam, Plaza Kingfisher, Likas Kota Kinabalu.