“Tidakkah mereka memperhatikan keadaan unta bagaimana ia diciptakan?” (Surah al-Ghasyiah : 17)

Di kawasan Hudaibiyah ini juga kami singgah di ladang unta yang luas.

Kebanyakan penziarah-penziarah tanah haram mengambil kesempatan untuk menyaksikan haiwan yang disebut namanya di dalam al-Quran ini, khususnya dari negara-negara yang tidak mempunyai haiwan berkenaan.

Bukan setakat melihat unta dari jarak yang dekat, bahkan dapat meminum susunya dengan harga 5 riyal untuk satu botol plastik ukuran sederhana yang boleh dibawa balik.

Unta adalah sejenis haiwan yang sangat hampir dalam masyarakat Arab. Ia berfungsi sebagai kenderaan penumpang dan barangan khususnya untuk jarak jauh, kerana ia tahan lasak dan mampu untuk tidak makan selama beberapa hari. 

Selain itu, dagingnya boleh dimakan bahkan termasuk dalam haiwan yang boleh dibuat qurban dan aqiqah; susunya boleh diminum bahkan ada yang menyebut susunya lebih berkhasiat berbanding susu lembu.

Ia mempunyai bulu mata yang panjang dan melentik, sesuai dengan aktiviti lasaknya merentasi padang pasir yang luas itu bulu matanya menjadi penghalang pasir dan debu daripada masuk ke dalam matanya. 

Selain itu, sebagai kenderaan utama zaman dahulu, unta dapat bertahan berjalan siang dan malam dalam musafirnya walaupun tuannya sedang tidur. Sekiranya ia merasa sesat, ia akan berhenti dan menanti arahan tuannya.

Demikian antara kelebihan haiwan yang dipanggil jamal atau ibil ini.

Di sini, dialah personaliti utamanya kerana para pengunjung berebut bergambar bersamanya. Hehehe..