17 Mac 2010 (Rabu)

Ceritanya bermula sebelum kami berangkat ke Tanah Suci lagi.

Keluarga mantan mufti negeri, Datuk Hj Ismail Abbas mengamanahkan kami untuk menyampaikan sedikit kiriman kepada keluarganya di Makkah.

Bekalan sebuah beg sederhana disediakan oleh Tuan Hj Salman Ismail untuk saya bawa dan sampaikan kepada sepupunya, Puan Munirah, yang keluarganya berasal dari Kedah.

Setelah kami tiba di Makkah, saya menghubungi sendiri Puan Munirah Ismail dan kami bertutur dalam bahasa yang bercampur Arab + Melayu. Beliau masih boleh berbahasa Melayu tetapi pelat Arab.

Beliau dan suaminya Muhammad Basinan yang berasal dari Hadramaut Yaman datang ke penginapan kami untuk mengambil kiriman. Dalam pertemuan ringkas itu, mereka berdua mengundang kami untuk menjamu selera pada keesokan harinya (17 Mac 2010).

Alhamdulillah, rombongan kami seramai 12 orang dijemput dengan dua kenderaan.

Rumah Puan Munirah dan Muhammad Basinan terletak di Iskan Rusaifah, 15 minit dari hotel. Iskan Rusaifah adalah satu kawasan hujung Makkah, jalan menuju ke Jeddah.

Selain kami yang hadir, tuan rumah turut mengundang rakan-rakannya untuk menjamu selera. Alhamdulillah, kami dapat memupuk persaudaraan Islamiyyah dengan kenalan baru.