15 Mac 2010 (Isnin)

Sejam setengah sebelum zuhur, kami mendapat satu peluang istimewa dengan menziarahi muzium Masjid Nabawi. Mungkin tidak ramai mengetahui bahawa Masjid Nabawi ini mempunyai empat tingkat di bawah tanah.

Muzium Masjid Nabawi ini terletak di tingkat 3 dari bawah.

Kunjungan kami disambut oleh Penjaga Muzium yang dikenali dengan nama Sheikh Faiz, sambil taklimat disampaikan oleh seorang siswa Universiti Islam Madinah, Ust Hj Firdaus Hj Atan yang berasal dari Hulu Langat Selangor.

(Saya mendapat maklum terdapat empat orang siswa Sabah kini menuntut di Universiti Islam Madinah, namun tidak berkesempatan untuk bertemu dengan mereka. Hanya sekadar berkirim salam sahaja).

Tayangan video sekitar 20 minit dipaparkan kepada kami berkenaan pembangunan Masjid Nabawi khususnya pada zaman pemerintahan as-Su’ud.

Di bilik tayangan ini juga ada terdapat beberapa naskhah asal surat-surat baginda SAW kepada Raja Muqauqis, Raja Rom, Amir Bahrain, Raja Najasyi dan Raja Parsi. Juga bentuk cop Rasulullah SAW dan beberapa naskhah al-Quran dahulu hingga kini.

Di sebuah bilik berasingan, dipaparkan gambar-gambar pembinaan dan pembesaran Masjid Nabawi khususnya ketika zaman Raja Fahd. Perletakan batu asas projek perluasan masjid dilakukan pada 2 November 1982 oleh Raja Fahd sendiri.