Antara yang menggembirakan anak-anak apabila balik bercuti di kampung ialah kepuasan mereka berjalan dan bermain.

Kalau di KK, kesempatan itu amat terhad sekali, kerana saya biasanya penuh dengan jemputan kuliah, kerja dan sebagainya, walaupun pada hujung minggu.

Taman Burung Labuan, yang terletak dalam kawasan kampung kami menjadi salah satu sasaran percutian kali ini. Terakhir kami datang ke taman ini ialah lebih 2 tahun lalu.

Tidak banyak berubah di taman ini kecuali satu kawasan untuk burung helang dan enggang yang terletak di  kawasan belakang. Begitu juga peraturan yang tidak lagi membenarkan kereta pengunjung masuk ke kawasan taman seperti dahulu.

Ternyata agak menyusahkan sekiranya ketika itu pengunjung ramai datang. Ini kerana pihak berkuasa tempatan (PBT) Labuan tidak menyediakan kawasan meletak kereta yang khusus.

Para pengunjung terpaksa meletak kereta agak jauh memanjang di tepi jalan sekiranya pengunjung ramai dalam satu-satu masa. Harapnya Perbadanan Labuan dapat melakukan sesuatu bagi keselesaan pengunjung.

Selain itu, anak-anak dan kami sekeluarga gembira sekali, selepas letih berjalan mengelilingi kubah-kubah burung, menyambung kembali dengan permainan-permainan yang disediakan.

***

Taman Burung Labuan terletak di Tanjung Kubung, utara Labuan kira-kira 15km dari pusat bandar.