Alhamdulillah, kuliah hadith yang diadakan pada setiap selasa di Masjid Mahabbah Kg Muhibbah, menggunakan kitab hadith 40 susunan Imam an-Nawawi telahpun selesai minggu ini.

Ketika sekolah agama, hadith 40 ini begitu masyhur dan dipelajari di sekolah. Dihafaz secara matan dan maknanya, mengikut kadar kemampuan umur 10-12 tahun ketika itu.

Saya teringat, ketika mula-mula sampai di Shoubra Kaherah tahun hujung Ogos 2000, antara program awal Dewan Perwakilan Mahasiswa (DPM) Shoubra untuk kami ialah Daurah Kitab Hadith 40 yang diadakan secara marathon, bermula pada waktu pagi dan berakhir pada waktu asar.

Pengalaman berharga itu saya kembangkan pula beberapa tahun lalu apabila mengadakan program yang sama di UMS Kampus Antarabangsa Labuan (KAL). Bermula 8.30 pagi dan berakhir 4.30 petang.

Ruang yang diberikan oleh Ust Hj Khamis Jamil yang tinggal di Taman Jumbo berdekatan Kg Muhibbah yang juga pegawai di Bahagian Dakwah JHEAINS sangat bermakna sekali.

Kuliah Hadith 40 itu bermula pada awal April lalu setiap selasa selepas solat maghrib dan biasanya berlanjutan sekitar sejam. Biasanya satu hadith seminggu, tetapi kadang-kadang dua atau 3 hadith.

Kuliah di sini jarang saya ponteng berbanding di tempat lain, kerana waktu kebiasaan saya keluar daerah atau memenuhi undangan lain berlaku pada hujung minggu saja.

Di masjid berkenaan, saya mendapat ramai rakan baru yang begitu mengambil berat soal ilmu dan persahabatan. Dalam masa yang sama, saya menerima banyak pengalaman berharga dan karenah jamaah yang pelbagai ragamnya.

Dari segi kuantiti jamaah, di sini antara yang teramai kerana kehadiran boleh menjangkau 60-70 orang khususnya apabila kuliah mingguan itu memasuki separuh masa kedua.

Mudah-mudahan pengajian hadith itu memberi kesan dalam diri kita, bermula dengan membetul dan mengikhlaskan niat kepadaNya, sehingga hadith yang terakhir, kita berdoa dan berharap kepadaNya semata-mata.

‘Kontrak’ asal sudah berakhir, jika ada tawaran semula di sana saya akan menyambung dengan buku lain pula. Jika tiada, saya bersedia menerima undangan di tempat lain.