Siang tadi saya balik kampung. Kampung kelahiran.

Bertolak sebelum tengahari, berhenti untuk solat Jumaat di Masjid Pekan Membakut sebelum meneruskan perjalanan bersama isteri dan anak nombor 1,2 dan 3. Kami tiba di Kg Buang Sayang Sipitang pada jam 2.15 petang.

Ini kampung kelahiran saya lebih 30 tahun lalu.

Dalam adik beradik saya 6 orang, ada 5 lelaki seorang perempuan. Daripada 6 orang, hanya adik bungsu lahir di hospital. Daripada 6 orang, hanya saya lahir di Sipitang sedang yang lain di Labuan.

Rumah yang saya kunjungi adalah rumah keluarga besar kami. Nurul Faezah Adni adalah ahli keluarga besar kami yang merata di seluruh negara, bahkan ada di luar negara juga.

Saya pernah ke rumah ini sejak kecil lagi. Kemudian semasa sekolah menengah di KK, saya pernah berziarah dan bercuti beberapa kali di sini. Rumah Cikgu Hj Zainal Timbang dan Hjh Mariam Mahali, adik bapa saya.

Hari ini hari bersejarah mereka. Rumah ini menerima seorang ahli baru. Suami bagi si isteri, menantu bagi mertua, ipar bagi ipar yang lain.

Mahadzir Zakaria berasal dari Kulim Kedah. Seorang anggota polis yang kini bertugas di Petaling Jaya Selangor. Umur mereka sebaya, 25 tahun.

Yang hadir menurut pemerhatian saya termasuk keluarga dari Brunei Darussalam, WP Labuan, Kota Kinabalu selain keluarga pengantin lelaki dari Kedah.

Ada sesuatu yang saya pesankan kepada Nurul sebelum kami berangkat pulang. Mudah-mudahan ia menerima dengan hati terbuka. Selamat pengantin baru.