Pagi tadi Kementerian Pelajaran mengumumkan keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi tahun 2009.

Dalam pengumuman itu,  48, 171 pelajar sekolah rendah berjaya meraih keputusan 5A dalam peperiksaan berkenaan. Tahniah untuk semua pelajar berkenaan, para guru serta ibu bapa.

Bagi yang beragama Islam, sudah tentu puji-pujian dan kesyukuran kita panjatkan kepada Allah SWT. Dialah yang memberikan anugerah kejayaan.

Bahkan sebelum itu, Dia memberikan nikmat akal, kesihatan, kekuatan, serta pelbagai nikmat yang tidak terhitung banyaknya.

Bagi yang kurang bernasib baik, kajilah punca kelemahan yang berlaku. Sudah tentu semuanya ada hikmah yang berlaku.

Ada yang sudah belajar bersungguh tetapi tidak mendapat keputusan yang diharapkan. Sebaliknya, ada juga yang belajar ala kadar tetapi mendapat keputusan diluar dugaan.

Semuanya kembalikanlah kepada Allah SWT yang Maha Berkuasa.

Dalam kesempatan ini, sekalung tahniah juga kepada 5 pelajar SK Kolombong yang mendapat keputusan 5A. Mereka ialah Aina Madhihah Jamil, Muhd Izhar Zaini, Mohd Khairul An’am, Derfian dan Amira Sophea.

Kepada semua ibu bapa dan guru, anda semua menanam saham yang baik bagi masa depan anak-anak. Khusus buat Cikgu Jamil dan isteri, ini tentu kenangan terindah sebelum berangkat pulang ke Ipoh.

Cikgu Jamil juga merupakan pengerusi PIBG di sekolah berkenaan.

Tahniah serupa juga diucapkan kepada anak sahabat Mohd Farhan Rafihi yang menuntut di SK Pekan Tuaran memperolehi keputusan yang sama.