Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (1)

Program tahunan berkenaan telah diadakan pada 11-14 November lalu di Kompleks Tabung Haji, Jalan Sembulan. Keseluruhannya ia mengumpulkan 150 peserta dan urusetia.

Ada sedikit perbezaan berbanding tahun-tahun sebelumnya. Tiga kali sebelum ini, konvensyen diadakan dalam bulan Ramadhan dan berlangsung pada petang jumaat hingga tengahari ahad.

Walaubagaimanapun, kali ini ia diadakan luar daripada Ramadhan dan bukan pada hujung minggu. Tajuk pengisiannya saya kurang maklum, hanya saya nampak malam itu ada Ustaz Fitri dan Lim Jooi Soon datang.

Konvensyen ini sebenarnya sangat sentimental buat kami. Walaupun ia dianjurkan oleh JAKIM Sabah dengan kerjasama JHEAINS, idea asal adalah daripada Masjid Negeri, atau lebih sepesifiknya Syukbah Dakwah, di mana saya menjadi AJKnya.

Orang yang menimbulkannya kalau tidak salah saya ialah Datuk Hj Mohd Safari Abd Manan yang menjadi salah seorang AJK syukbah kami ketika itu.

Idea itu kemudian dibawa ke JAKIM dan pengarahnya ketika itu Tuan Hj Paimuzi Yahya menjadikan ia satu program bertaraf negeri. Alhamdulillah ia berkekalan hingga kini. Jasa baik Hj Paimuzi tetap kami kenang.

Kalau dalam program sebelum ini, sama ada atas nama Masjid Negeri atau Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM) Sabah kami terlibat secara aktif.

Dalam catatan ini suka saya menyatakan, orang yang banyak menggerakkan konvensyen ini pada peringkat awal dahulu ialah Ust Hj Abdullah Din, Chegu Jamil, Ust Md Khidir sambil dibantu oleh Cikgu Md Nasirin, Ust Hj Nahar Matamin, Ust Hj Nor Azamuddin Umar dan beberapa nama lagi.

Penglibatan mereka khususnya Ust Lah, Che’gu Jamil, dan Ust Khidir sehingga mereka dianggap seperti warga JAKIM Sabah. JAKIM Sabah begitu dekat sekali.

(Ust Abdullah Din sudah setahun setengah balik Kedah, Cikgu Nasirin setengah tahun lalu, Che’gu Jamil menyusul bulan depan, Ust Khidir sudah memohon untuk menyambung belajar..)

Bahkan menjadi kenangan manis, saya pernah menjadi pembaca resolusi konvensyen (kali pertama atau kali kedua?).

Untuk kali ini, kami tidak menjadi sebahagian daripada orang belakang tabirnya seperti dahulu. Bahkan saya dan rakan-rakan tidak dapat menjadi peserta kerana beberapa halangan.

Hanya berkesempatan menjadi tetamu undangan ketika majlis makan malam bersama Ketua Pengarah JAKIM, Dato’ Wan Muhammad Dato’ Wan Abdul Aziz malam tadi.

KP JAKIM itu pula sebenarnya sangat dekat di hati kami khususnya ketika beliau menjadi pengetua Darul Quran JAKIM. Ust Albelurani boleh mengesahkannya kerana beliau sempat bermudirkan beliau. Sikapnya yang menyantuni pelajar termasuk dari Sabah memang diingati.

Sejak pertama kali mendengar syarahannya sehingga kini, saya memang meminati butir ucapan beliau yang berlemah lembut, berhemah dan berisi.

Kepada yang hadir khususnya para pendakwah, Dato’ KP berpesan tentang 3 perkara. Integriti, bijaksana dan bertenaga. Sementara tunjangnya adalah niat yang ikhlas.

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (2)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (3)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (4)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (5)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (6)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (7)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (8)

 

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (9)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (10)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (11)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (12)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (13)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (14)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (15)

Konvensyen Pendakwah Negeri Sabah 2009 (16)