Seminar Rasm Uthmani N.Sabah 2009 (1)

1) Alhamdulillah, program sehari berkenaan berjalan dengan jayanya dengan penyertaan lebih 700 peserta dari Kudat hingga ke Sipitang.

2) Peserta terdiri daripada para guru agama sama ada dari Jabatan Pelajaran Negeri, JAKIM atau JHEAINS sendiri; para imam, kakitangan kerajaan seperti KAGAT, BAKA, RTM dan lain-lain, pelajar sekolah dan orang awam.

3) Di pihak JHEAINS kami selaku urusetia, orang yang paling bekerja keras menurut pemerhatian saya ialah Timbalan Pengarah Ust Sidik Ag Adi, ketua kami Ust Musally Moksin dan Hj Hassan Wahab yang ke hulu ke hilir memastikan seminar berjalan dengan lancar.

4) Selain itu, sumbangan tenaga dan idea semua pihak sama ada rakan-rakan di JHEAINS, JAKIM dan Jabatan Pelajaran juga ada peranan tersendiri. Tidaklah dapat disebutkan nama satu-persatu. Hanya Allah SWT yang layak membalasnya.

5) Tidak ketinggalan empunya program yang sebenar iaitu KDN khususnya Ust Hj Abd Rani Osman, Ust Hj Rahimi Ibrahim, Pak Yunus Hashim, Ustazah Mahfozah dan seluruh anggota yang terlibat. Juga seluruh anggota KDN Sabah. Kesemua mereka bertungkus lumus menjayakan seminar ini.

Khabarnya, untuk kos pengangkutan barang terutamanya kertas kerja, aturcara, beg dan sebagainya dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu memakan kos sebanyak RM7000. Belum lagi kos lain.

6) Para penceramah yang budiman yang sudi turun ke Sabah memberikan ilmu kepada kami. Ust Abd Rahim Md Zain, Dato’ Sallehuddin Omar al-Hafiz, Sheikhul Maqari Ust Othman Hamzah yang mereka ini adalah antara otai-otai dan pakar tahfiz al-Quran di Malaysia.

Beruntunglah kita kerana mendapat bimbingan dan kepakaran mereka.

7) Ramai mengakui masa yang terbatas dan tempoh yang panjang diperlukan untuk memahami dan menghadamkan ilmu yang diajar oleh para pembentang. Hakikatnya ini hanyalah sebagai pembuka jalan untuk kita terus mendalami ilmu berkaitan rasm uthmani.

8) Kepada seluruh peserta, terima kasih kerana hadir.

Seminar Rasm Uthmani N.Sabah 2009 (2)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (3)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (4)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (5)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (6)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (7)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (8)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (9)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (10)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (11)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (12)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (13)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (15)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (15)

Seminar Rasm Uthmani N. Sabah 2009 (16)