Dato' Sheikh Abdul Halim Abdul Kadir

Saya amat tertarik dengan ucaptama YDP Persatuan Ulama Malaysia (PUM), Dato’ Sheikh Hj Abdul Halim Abdul Kadir di dewan serbaguna USIA sabtu lepas.

Memulakan ucapannya dengan menyatakan bahawa Allah SWT memanjangkan umurnya sehingga 78 tahun kini atas janjinya untuk berkhidmat kepada Islam setakat yang termampu.

Sambil  menyatakan penghargaan PUM kepada seluruh para pendakwah di Sabah, beliau mengakui perit dan cabaran besar yang dihadapi oleh petugas-petugas agama ini.

“Kerja Nabi dan Rasul lebih banyak susah daripada senang, lebih banyak cabaran daripada keuntungan”.

Nadwah berkenaan mengumpul sekitar 100 orang pendakwah lama terdiri dari para ustaz ustazah, imam, dan petugas dakwah dan dirasmikan oleh Tun Hj Sakaran Dandai, YDP USIA.

Dato’ Sheikh Abdul Halim menyatakan pengiktirafannya kepada yang hadir sebagai barisan terpilih di kalangan pekerja dakwah di negeri ini.

TAULIAH DARIPADA ALLAH

Firman Allah SWT : “Katakanlah (wahai Muhammad kepada para pengikutmu), inilah kerja aku dan kerja orang yang mengikutiku, iaitu aku menyeru kepada Allah dengan ilmu dan yakin..” (Yusuf 108)

Di bawah peruntukan “..orang yang mengikutiku..” itu menurut Dato’ Sheikh Abdul Halim, kita bergerak dan sebagai pengikut Nabi Muhammad SAW kita kena buat kerja meninggikan agama Allah SWT ini.

DAKWAH FARDIYYAH & JAM’IYYAH

Dato’ YDP PUM juga memetik pendapat Dr Abdullah Nasih Ulwan berkenaan positif dan negatif dakwah digerakkan secara sendirian, berkumpulan sama ada skala kecil atau besar.

Apa yang beliau kehendaki ialah penilaian dibuat mengikut suasana dan iklim setempat untuk diterapkan kesesuaiannya.

Hanya diakhirnya, beliau mengingatkan bahawa tatkala musuh Islam bergabung untuk menyerang Islam, apakah kita masih mahu bersendirian?

Yahudi dan Kristian menurut beliau tidak pernah ‘ngam’ dan berbaik, tetapi demi untuk menyekat kebangkitan Islam mereka boleh bertolak ansur.

Nadwah Pewaris Nabi (6)

Nadwah Pewaris Nabi (7)

Nadwah Pewaris Nabi (8)