IMG_9493

Semalam, 16 lagi pelajar Sabah berangkat ke Mesir untuk meneruskan pengajian mereka ke peringkat sarjana muda. Daripada jumlah berkenaan, 8 pelajar lelaki dan 8 perempuan, kesemuanya bakal menyambung pelajaran dalam pengajian Islam.

Penerbangan mereka yang pada awalnya dijadualkan pada jam 4.20 petang ditangguhkan sehingga jam 6 petang. Walaubagaimanapun, penerbangan dari KLIA ke Kaherah hanya bertolak pada 11 malam.

Rombongan kali ini diketuai oleh Ust Hj Safri Bakar, guru agama di SMAI Toh Puan Hajjah Rahmah, yang juga pengawas asrama putera sekolah berkenaan. Safri juga adalah lepasan Universiti al-Azhar Mesir beberapa tahun lalu.

Turut hadir mengucapkan selamat jalan ialah Ust Ali Aero, guru daripada sekolah berkenaan bersama ibu bapa dan keluarga masing-masing.

Dalam penerbangan pertama selasa lepas, 47 pelajar berlepas ke Mesir untuk menyambung pengajian mereka dalam bidang pengajian Islam dan perubatan.

Penerbangan dari KLIA ke Lapangan Terbangan Antarabangsa Kaherah dijangka  mengambil masa selama 9 jam dan mereka dijangka tiba pada jam 8 pagi waktu Malaysia (2 atau 3 pagi waktu Mesir).

Doa telah dipanjatkan, nasihat dan amanat sudah disampaikan, semoga kesemuanya berada dalam perlindungan Allah sepanjang keberadaan di bumi bersejarah, Republik Arab Mesir.

Abu Nuha Corner mengucapkan selamat!

IMG_9481

IMG_9486

IMG_9487

IMG_9497