IMG_9378

Seramai 47 pelajar Sabah hari ini berangkat untuk menyambung pengajian masing-masing ke Mesir.

Mereka adalah rombongan bagi penerbangan pertama yang berangkat ke bumi Anbiya’ itu selain rombongan kedua yang akan berlepas petang esok seramai 16 orang.

Kesemua mereka mendapat tajaan tiket penerbangan daripada Pusat Zakat Sabah (PZS), Kota Kinabalu.

Di kalangan pelajar berkenaan, ada yang merupakan lepasan SMAI Toh Puan Hajjah Rahmah, SMAI Papar, SMKA Inanam, SM Sains Kota Kinabalu dan beberapa sekolah lain.

Penerbangan hari ini akan diiringi oleh 3 pegawai Pusat Zakat Sabah – Ust Hj Ak Raimy Pg Abd Rahman, Puan Noraini Ramli dan Encik Jaludin Dolah, sementara bagi penerbangan esok akan diiringi oleh seorang pegawai JHEAINS iaitu Ust Hj Safri Bakar, guru di SMAI Toh Puan Hajjah Rahmah.

Daripada 63 jumlah berkenaan, 41 akan menyambung pengajian dalam bidang perubatan dan selebihnya dalam bidang pengajian Islam.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (LTAKK) dipenuhi oleh ahli keluarga, sanak saudara dan para guru yang turut menghantar kepada mereka.

Turut hadir mengucapkan selamat jalan ialah Timbalan Pengarah JHEAINS Hj Rumaling Epit, Pengetua SMAI Toh Puan Hajjah Rahmah, Ust Hj Pg Omar Pg Gana; Ust Ag Juri Ag Tahir (PZS)  dan guru-guru daripada sekolah yang terlibat.

Jumlah ini adalah antara yang teramai dalam sejarah dan rekod penghantaran pelajar Sabah ke Mesir.

Abu Nuha Corner mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat berangkat dan berjuang. Perbetulkan niat, jaga akhlak dan peribadi masing-masing di bumi orang.

Semoga semuanya pergi dengan selamat dan kembali membawa kejayaan yang gemilang seterusnya berbakti kepada masyarakat bagi memenuhi tuntutan agama yang tercinta.

Tujuan dan niat belajar adalah berdasarkan ayat 122 at-Taubah :

 

“… oleh itu, hendaklah keluar sebahagian dari tiap-tiap puak di antara mereka, supaya orang-orang yang lain itu mempelajari secara mendalam ilmu yang dituntut di dalam agama, dan supaya mereka dapat mengajar kaumnya  apabila  mereka kembali; mudah-mudahan mereka dapat berjaga-jaga (dari melakukan larangan Allah)”.

IMG_9379

IMG_9383

IMG_9388

IMG_9390

IMG_9398

IMG_9404

IMG_9408

IMG_9411

IMG_9415

 

IMG_9417

IMG_9422

IMG_9425

IMG_9427

IMG_9432