Hari raya adalah ibadah. Ia satu nikmat yang diturunkan daripada Allah SWT dengan peraturan dan adab tertentu, bukannya dengan pandai-pandai kita meraikannya sesuka hati.

Ketika saudara seaqidah ditimpa musibah di Padang Sumatera dengan kematian yang mencecah ratusan atau mungkin ribuan orang, ini pula yang dilakukan di Indah Permai.

Mensyukuri hari raya?

Malam Gema Aidilfitri di Indah Permai 3 Oktober

KOTA KINABALU : Orang ramai khususnya penduduk kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Karambunai dijemput datang bagi menyaksikan kemeriahan Malam Gema Aidilfitri di Perkarangan Indah Permai (depan Restoran Keningan dan R&R Kek House) pada 3 Oktober ini.

Ini adalah kali pertama majlis seumpama dianjurkan oleh pejabat Dun Karambunai bertujuan untuk merayakan sambutan Hari Raya Aidilfitri serta memupuk semangan muhibbah di kalangan penduduk setempat kawasan itu.

Malam Gema Aidilfitri ini akan bermula jam 6.30 petang dengan pengisian pelbagai program antaranya, pertandingan karaoke, pementasan pentarama anjuran Jabatan Penerangan, penyampaian anugerah kampung-kampung dan taman-taman perumahan yang terpilih dan cabutan tiket bertuah.

Pada sebelah malam pula akan diadakan pertunjukan bunga api. Antara orang kenamaan hadir ialah Pembantu Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat, Datuk Jainab Ahmad Ayid yang juga wakil rakyat Karambunai dan Mayor Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Datuk Iliyas Ibrahim.

Sumber : Utusan Borneo, 2 Oktober 2009 (Jumaat).

Malam Gema Aidil Fitri 3 Okt

KOTA KINABALU: Pejabat Dun Karambunai bersama Jabatan Penerangan Malaysia cawangan Sabah akan menganjurkan Malam Gema Aidil Fitri pada 3 Oktober di perkarangan Kedai Indah Permai, Menggatal bermula 7 malam.

Orang ramai dijemput datang beramai-ramai untuk menyaksikan pelbagai persembahan nyanyian, tarian kebudayaan, cabutan bertuah untuk pengunjung bertuah. Selain itu malam itu juga akan diumumkan pemenang pertandingan kampung tercantik, pertandingan bersusul dan acara lain yang menarik.

Tetamu kehormat pada malam itu ialah Wakil Rakyat Karambunai, Datuk Hajah Jainab Ahmad serta pemimpin masyarakat.

Sumber : Daily Ekspres, 2 Oktober 2009 (Jumaat).