Al-AzharMosqueCairo

Khamis 24 Sept, ziarah raya kami menjejaki rumah pelajar dan lepasan Universiti al-Azhar khususnya di Papar. Tidak semua sempat diziarahi, tetapi inilah antaranya.

1. Rumah Ust Amiruddin dan Masri Md Rosdi di Kg Gadong Kimanis.

Walaupun mereka tiada di sana kerana kini berada di bumi Mesir, ia menjadi kenangan berharga dan bernilai khusus buat anak-anak rombongan yang hadir bahkan kepada kami semua.

Maslinah – adik kepada Amiruddin dan kakak kepada Masri bakal menjejaki abang dan adiknya pada 6 oktober nanti ke Mesir.

Saya mengenali Masri ketika berkunjung ke rumah ini ramadhan tahun lalu.

Sementara Amiruddin tidak pernah saya temui kerana beliau di Mesir sejak beberapa tahun lalu. Tetapi sebenarnya saya gemar membaca tulisan Amiruddin lewat blognya di http://elmandari.blogspot.com/.

Sesetengah catatan itu menggamit kenangan ketika saya di sana. Meski tidak pernah bertemu, melalui tulisannya saya merasa rapat dengannya. Catatan di dalam blognya menunjukkan Amir seorang yang berbakat.

Amir, teruskan menulis.

2. Rumah Ust Hj Lukman Said di Kg Melagui, Kelatuan Papar.

Seperti rumah pertama, Ust Hj Lukman juga kini berada di Mesir, tinggal setahun menamatkan pengajian sarjana di Universiti al-Azhar dalam bidang lughah (bahasa Arab).

Kehadiran kami sekeluarga disambut oleh Ust Fakhruddin – abang Ust Lukman dan ibunya Ustazah Hjh Maryam Kassim.

Dua jam di rumah beliau, banyak kami sembangkan khususnya sejarah perjalanan dakwah Ustazah Hjh Maryam dan suaminya Allahyarham Ust Hj Said. Mereka datang ke Sabah pada 1969 dan bertahan sehingga kini.

Allahyarham Ust Hj Said telah kembali kerahmatullah beberapa tahun lalu dan dikebumikan di sini juga. Sempat juga saya mengambil dan mencatat beberapa nama guru agama serta pendakwah yang sezaman dengan ustaz & ustazah.

Ketika hayatnya, Ust Hj Said pernah dinobat sebagai tokoh guru JHEAINS Negeri Sabah, sementara Ustazah Hjh Maryam pernah dua kali dianugerahkan tokoh Sayyidah Khadijah 2007 & 2009 dalam sambutan Maal Hijrah peringkat daerah Papar.

Mengisi ruang hidupnya kini, Ustazah Mariam ada membela 2 ekor biri-biri dan kebun buah-buahan seluas 4 ekar di belakang rumah. Puas juga kami makan durian petang tu.

3. Yang Arif Ust Wan Azharan Wan Suhaimi di Perumahan Kuala Papar.

Ust Wan Azharan lebih kami kenali dan panggil dengan nama Kenet. Seorang yang santai orangnya semasa zaman belajar tetapi cekap dan mahir menghafal dalil-dalil agama.

Di Kaherah dahulu, Ust Kenet datang setahun lebih awal berbanding saya dan mengaji dalam bidang syariah. Alhamdulillah, kini beliau berkhidmat dengan Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Sabah sebagai hakim mahkamah syariah.

Walaupun beliau ditempatkan di Mahkamah Syariah Kudat, kerap juga Ust Kenet turun ke KK membantu menghakimi kes-kes yang berlambak di ibu negeri berbanding di Kudat.

Saya sempat bertanya tarikh hari bahagianya, Ust Kenet menjawab : “Taqriban”.

4. Ust Hj Abidin Omar di Perumahan Kuala Papar.

Beliau sarat dengan pengalaman. Berada di Universiti al-Azhar 1982-1987 dalam bidang Usuluddin (Tafsir).

Dalam perkhidmatan awamnya, pernah menjadi pengetua di SMAI Tawau, SMAI Papar, Ketua Nazir Pendidikan JHEAINS, PTA JHEAINS Sandakan dan Pengetua SMAI Beaufort.

Kini beliau kembali dan memilih sebagai guru agama biasa saja atas beberapa alasan kesihatan dan kesibukan tugas.

Beliau juga adalah hakim MTQ Negeri Sabah dan Fertival Kompang, Barzanji dan Marhaban Negeri Sabah sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Jangan lupa, beliau juga adalah pengendali blog terkenal : http://ambuyatel-binangkit.blogspot.com/. Statistik menunjukkan lebih 600 ribu pengunjung sejak november 2007.

Isi kandungan blog beliau bukan setakat berita terkini tetapi juga koleksi bahan-bahan yang boleh menjadi rujukan semua.

5. Ust Hamdani Omar di SMAI Papar.

Ust Hamdani adalah pengetua di sekolah berkenaan. Sebelum ini beliau pernah berkhidmat sebagai pengetua di SMAI Kunak dan SMAI TPHR, nazir di pendidikan JHEAINS, juga menjadi pengawas asrama SMAI TPHR pada zaman kami menjadi pelajarnya.

Ust Hamdani berada di Mesir antara 1985-1989 dalam bidang Usuluddin (Hadith).

Banyak kami sembangkan bersama khususnya hal ehwal semasa dan kisah-kisah zaman belajar dahulu.

Satu jasa yang tidak mungkin saya lupakan, Ust Hamdani adalah orang yang bertanggungjawab mengubah pendirian saya yang pada mulanya enggan memasuki Maahad Tahfiz al-Quran dan kemudian berebut pula.

Hidayah daripada Allah dan salah satu ikhtiarnya daripada beliau.

Tidak lupa, antara kemahiran mengambil fotografi yang sedikit saya punyai kini juga hasil tunjuk ajar beliau. Zaman sekolah dahulu, saya adalah jurugambar sekolah sementara Ust Hamdani adalah penasihat dalam JK majalah sekolah.

6. Ustazah Hamidah Amat di Kg Kelanahan Papar.

Kak Midah panggilan mesra kami kepadanya. Di Mesir, beliau ditempatkan di Mansoura pada 1997-2004 dalam bidang syariah.

Ketika di Mansoura, sifat keibuannya terserlah. Kak Midah antara rakan-rakan isteri yang turut sama tinggal di rumah kami ketika Nuha dilahirkan.

Bukan saja keperluan ibu dan bayi mereka tolong aturkan, bahkan makan saya turut disediakan, pakaian saya mereka basuhkan sekali. Rasanya seminggu pertama kelahiran Nuha, saya tidak perlu masuk ke dapur.

Jasa Kak Midah dan rakan-rakannya tidak kami lupakan. Mudah-mudahan Allah memudahkan jodoh Kak Midah.

Kini Kak Midah bertugas di SK Pinggan-Pinggan, Pitas sebuah daerah termiskin di Sabah. Allah pelihara Kak Midah.

7. Ustazah Jumayyah Memun di Kg Kelanahan Papar.

Sudah tiga tahun Kak Jum berkhidmat di bumi Tawau, khususnya di SK Tg Batu. Bunyi cakapnya pun sesekali terkeluar juga bunyi ketawauan.

Ketika di Mesir pada 1996-2004, Kak  Jum yang mengaji bidang usuluddin di Universiti al-Azhar Kaherah pernah memimpin HEWI BKPSM.

Banyak juga program HEWI yang diatur bersama JKnya ketika itu.

Rumah beliau adalah lokasi terakhir kami malam itu. Sembang kami banyak tertumpu dalam program pemantapan aqidah, khususnya mengajar hal-hal perbandingan agama Islam-Kristian. Maklumlah Kak Jum orang Usuluddin.

IMG_8763

IMG_8807

IMG_8818

IMG_8822

IMG_8828

IMG_8831

IMG_8835